Crisis bij de ICT-waakhond van de overheid breidt zich uit

Het Data Center op de afdeling ICT van de Belastingdienst. Beeld ANP
Het Data Center op de afdeling ICT van de Belastingdienst.Beeld ANP

De spanning tussen de ICT-waakhond Bit en het ministerie van binnenlandse zaken (BZK) neemt verder toe.

Ingrid Weel

Na het recente plotselinge vertrek van Cokky Hilhorst, hoofd van het Bureau ICT-toetsing (Bit), maakte woensdag ook IT-specialist Gerko Baarslag, tevens chief information officer (CIO) bij PGGM, bekend dat hij opstapt als lid van de toezichtsraad van het Bit wegens een gebrek aan vertrouwen in het departement van binnenlandse zaken.

Baarslag vindt dat de onafhankelijkheid en de kwaliteit van het Bit onvoldoende zijn geborgd. Daardoor is het ook niet goed mogelijk om toezicht te houden op het Bit, vindt hij. Op de site van Computable zegt Baarslag: “Ik ben trots op de Bit-medewerkers en wat zij onder aanvoering van de voormalige bureaumanager (Hilhorst, red.) hebben weten te bereiken”. Baarslag was sinds november 2015 bij het Bit betrokken als toezichthouder.

Onvrede

Donderdag is er een Kamerdebat over de toekomst van Bit. Dat bureau voert sinds 2015 onafhankelijke toetsen uit op ICT-projecten. Veelal kritisch. Het Bit stond aanvankelijk onder toezicht van de CIO Rijk, Hans Wanders. Maar hij vertrok eind 2018 uit onvrede over beleid van het ministerie van binnenlandse zaken.

“Je hoeft geen insider te zijn om te zien dat staatssecretaris Raymond Knops van binnenlandse zaken te maken heeft met een serieuze crisis”, reageert IT-deskundige Rene Veldwijk nu. “Knops moet snel weer een competent en krachtig management op het Bit zien te krijgen en dat zal niet meevallen. Zeer belangrijk daarbij is de onafhankelijke positie van de waakhond. Nu is Bit gereduceerd tot een papieren tijger.”

Volgens Veldwijk voelen de medewerkers zich niet veilig. “Ministeries vinden kritiek van het Bit maar vervelend en onterecht”, zo vat D66-Kamerlid Kees Verhoeven het probleem samen. “Daarom vertrokken er twee belangrijke functionarissen. De ICT-waakhond zit nu in de wachtkamer. Maar daar moet hij uit, het Bit moet zijn belangrijke werk kunnen voortzetten”, aldus Verhoeven. Afschaffen van het bureau noemt hij waanzin. “De wereld op zijn kop.”

In de Tweede Kamer is zowel de oppositie als coalitie lovend over het Bit. GroenLinks-Kamerlid Nevin Özütok meldt: “Het gerommel met belastinggeld moet ophouden. Bit moet als waakhond een gezaghebbende positie krijgen over ICT-projecten bij de overheid.” VVD-Kamerlid Jan Middendorp twittert dat ‘er eerder meer behoefte is aan een ICT-waakhond dan minder’.

Donderdag in het Kamerdebat zal het rapport van de Algemene Rekenkamer waarschijnlijk ook ter sprake komen. Die uitte woensdag forse kritiek op het ICT-beleid van de overheid. “De rijksoverheid heeft de informatiebeveiliging nog steeds niet op orde. Ook het IT-beheer vertoont groeiende gebreken. Eén van de oorzaken is het gebrek aan expertise bij ministeries”, meldde de Rekenkamer. Ze dringt er op aan dat de minister van binnenlandse zaken de grenzen van haar bevoegdheden opzoekt.

Lees ook:
De ICT-projecten bij de overheid zijn nog steeds een chaos

Opnieuw is er stevige kritiek op ICT-projecten bij het Rijk. Het bureau dat die uit, wordt wellicht opgeheven.

Waakhond Bit probeert ICT-projecten in toom te houden, maar de overheid luistert niet altijd

Het Bureau ICT-toetsing (Bit) moet proberen digitale overheidsprojecten binnen de perken te houden. Dat lukt met wisselend succes. Vijf voorbeelden uit de Jaarrapportage 2018.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden