Crisis biedt Brown kansje om zich te profileren als redder

De meeste bankiers zijn blij als ze de huidige crisis overleven. Maar die crisis biedt premier Gordon Brown een kans op zijn politieke overleving.

Beveiligers in fluorescerende vestjes staan voor het Londense hoofdkwartier van de Amerikaanse zakenbank Merrill Lynch. De bankiers hebben geen zin om te praten. Hun bank werd in een weekend gered en verkocht aan de Bank of America.

In de week dat Damian Hirst zijn kunstwerk ’Gouden Kalf’, een witte stier met gouden hoorns, liet veilen voor 13,1 miljoen euro, is het einde genaderd voor de stier in het logo van Merrill Lynch, het zinnebeeld van het grote snelle geld.

„Het is het einde van het zakenbankieren”, zegt Andrew Hilton, directeur van het Instituut voor Financiële Innovatie, over de crisis die al drie zakenbanken heeft weggevaagd en HBOS, de grootste Britse hypotheekverstrekker, in de armen van de bank Lloyds TSB heeft gedreven .

De snelle bankjongens houden zich nu gedeisd. „In mijn twaalfjarige loopbaan bij vier zakenbanken heb ik nog nooit zo’n afschuwelijk moedeloze stemming beleefd”, zegt Geraint Anderson, die onlangs een roman schreef over de excessen in de Square Mile. Een denktank schat dat dit jaar meer dan 100.000 banen in ’the City’ verloren kunnen gaan.

„De schade is nog niet te overzien”, zegt een Nederlandse bankier. „Een financiële crisis culmineert altijd in de implosie van enkele financiële instituten. Grote vraag is nu wat het effect zal zijn op de reële economie.”

Het publiek en de sensatiekranten zien in graaiende bankiers en hedgefondsen de schuldigen. Zo werd HBOS gedwongen zich te verkopen aan Lloyds TSB. Doordat de regering mededingingsbezwaren even terzijde schoof, werd de dreigende ondergang van nog een bank afgewend.

De (vermoede) rol van premier Brown was een van diens zeldzame succesjes. Een bewijs, volgens aanhangers, dat hij de man is om het land door deze crisis te leiden. Ook geloven sommigen dat de kiezer door de huidige excessen in de financiële wereld linkser zal worden. De rol van de overheid (een beleidspunt waarmee Labour wordt geassocieerd) zou hernieuwd in de belangstelling komen te staan. „We hebben net gezien dat een Amerikaanse Republikeinse regering één van de grootste nationalisaties doorvoert”, zei een anonieme minister in The Financial Times.

Brown, die zelf tien jaar als minister van financiën het huidige, volgens sommigen te losse toezicht op de financiële wereld vormgaf, belooft nu ’the City op te ruimen’ en ’onverantwoord gedrag’ aan te pakken. Het is de vraag of hij dat kan. Het zijn in ieder geval geluiden waarop Labourrebellen lang op hebben aangedrongen. Zij pleitten voor strengere maatregelen en hogere belastingen voor de ’casino capitalists’.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden