Criminoloog Buikhuisen: Ik zal nooit meer buigen

23.45 uur, Nederland 2

Internationaal is er vanuit de biologie, psychologie en andere takken van wetenschap baanbrekend onderzoek gedaan naar de werking van ons brein. Nederlandse onderzoekers spelen hierin een belangrijke rol.

Regelmatig stuiten zij op taboes. De conclusie dat ons gedrag wordt bepaald door processen in ons brein staat haaks op het idee van de mens met een vrije wil.

Vier prominente Nederlandse onderzoekers morrelen aan de grenzen van wie we denken te zijn. In een vierdelige reeks van de programmaserie ’Profiel’ van de Humanistische omroepstichting HUMAN en de KRO komen deze vier prominenten aan bod: bioloog Frans de Waal, neurobioloog Dick Swaab, ontwikkelingspsycholoog Eveline Crone en criminoloog Wouter Buikhuisen. Vandaag het eerste deel van dit vierluik, over de criminoloog Wouter Buikhuisen.

Toen een kwart eeuw geleden de ’linkse kerk’ het evangelie van de maakbare samenleving verkondigde, tekende Wouter Buikhuisen ongewild zijn wetenschappelijke doodvonnis. Zijn pleidooi om onderzoek te doen naar de wisselwerking tussen biologische en sociale factoren bij crimineel gedrag werd bestempeld als fascistisch. Bommeldingen, brieven met poep, scheldpartijen en doodsbedreigingen per telefoon waren het gevolg. De Nederlandse media verketterden hem (Piet Grijs in Vrij Nederland: ’Het verschil tussen Glimmerveen en Buikhuisen is een academische opleiding.’), de universiteit frustreerde z’n werk, de politiek zweeg. Buikhuisen verliet de wetenschap op doktersadvies. Inmiddels is zijn gedachtegoed ingehaald door de tijdgeest en door onderzoeken in binnen- en buitenland.

Vier jaar geleden deed Wouter Buikhuisen in dit Profiel voor het eerst zijn relaas en maakte de rekening op van ’de grootste zwarte bladzijde in de geschiedenis van de Nederlandse wetenschap’.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden