Criminelen verliezen belangrijk communicatienetwerk

Mobieltjes die door het OM bij de actie in beslag werden genomen Beeld OM
Mobieltjes die door het OM bij de actie in beslag werden genomenBeeld OM

Met het platleggen van een omvangrijk communicatiesysteem van de Nederlandse en buitenlandse criminelen krijgen politie en Openbaar ministerie toegang tot een grote hoeveelheid bewijsmateriaal. Het gaat daarbij om liquidaties, handel in verdovende middelen en activiteiten van criminele motorbendes.

Han Koch

Hoeveel data begin deze week zijn gevonden op servers die werden gebruikt via het Nijmeegse bedrijf Ennetcom, kan een woordvoerder van het OM niet zeggen. Alleen al het kopiëren van gegevens op een server in Toronto (Canada) duurde vele uren.

In Nederland zijn ook een aantal servers gekopieerd. Daarop communiceerden 19.000 klanten van het Nijmeegse bedrijf. Zij kochten een mobiele telefoon van ongeveer 1500 euro en kregen daarbij software om berichten te versleutelen. Software die bekend staat als PGP (Pretty Good Privacy). Aan de licentie voor de software werd dik verdiend, in de meeste gevallen 600 euro voor een half jaar.

Op zich is het hebben van een mobieltje met PGP niet strafbaar. Het OM verwacht echter dat onder de 19.000 klanten van Ennetcom veel criminelen zitten. De geleverde telefoons waren niet geschikt om te bellen, alleen om versleutelde berichten te versturen.

Alle 19.000 geregistreerden krijgen van het OM een bericht dat het systeem is gekopieerd. Wie het systeem gebruikte en zich kan beroepen op een verschoningsrecht, zoals artsen of advocaten, kan zich bij de politie melden. Met de gegevens van de servers kan niet alleen in beeld gebracht worden wie met elkaar communiceerden, ook is duidelijke waarover.

Succes voor politie
Het aanpakken van het versleutelde communicatie-netwerk is een groot succes voor de digitale experts van wat heet het Team High Tech Crime van de politie. Er wordt mee aangetoond dat de politie in staat is om een achterstand op criminelen kan in lopen.

Tot voor kort bleef de communicatie via de aangepaste telefoons onzichtbaar voor de opsporingsdiensten. Het succes van de digitale experts leidt er ook toe dat de handel in deze vorm van communicatie stil komt te liggen en dat criminelen op zoek moeten naar een alternatief. Wederverkopers van het product van Ennetcom wilden geen reactie geven op de nieuwe marktomstandigheden. Dat geldt ook voor verkopers van Erasor, een aanbieder van vergelijkbare diensten.

Sitcom, moederbedrijf van de Megaspyshop, verkoopt al geruime tijd geen Blackberry's met de PGP software. Dat zegt ook de woordvoerder van Spycity, maar op hun site wordt nog altijd een Blackberry met versleutelservice aangeboden. Feitelijk verloor het product zijn waarde al toen eerder dit jaar het Nederlands Forensisch Instituut in staat bleek versleutelde berichten te kunnen lezen.

De handel verwacht dat er zich spoedig een alternatief zal aandienen. Genoemd wordt onder meer een product dat Goldlock heet.

In de zaak is tot nu toe alleen Danny M. (36), de eigenaar van Ennetcom, opgepakt. Hij wordt verdacht van heling omdat hij crimineel geld in ontvangst heeft genomen in ruil voor de versleutelbare berichtenservice.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden