Criminaliteit

Criminelen ronselen personeel Schiphol voor smokkelpraktijken

Schiphol is kwetsbaar voor criminelen, zo blijkt uit een lijvig onderzoek. Beeld ANP
Schiphol is kwetsbaar voor criminelen, zo blijkt uit een lijvig onderzoek.Beeld ANP

Criminelen hebben een flinke vinger in de pap op Schiphol. Dat is een bedreiging voor personeel en voor de luchtvaart zelf, blijkt uit onderzoek.

Redactie

Drugshandelaren ondervinden weinig moeite om drugs als cocaïne te smokkelen op Schiphol. Zij ronselen onder personeel en hebben toegang tot vliegtuigen, bagage en luchtvracht. Dat is de conclusie van een lijvig onderzoeksrapport van Bureau Beke, in opdracht van de gemeente Haarlemmermeer, waar de NOS woensdag over berichtte. Hoe groot de smokkel is en hoeveel mensen betrokken zijn is onbekend, maar dat het gebeurt staat vast.

Criminelen zetten vooral in op mensen die een zogenoemde ‘Schipholpas’ hebben. Iedereen met een ‘Schipholpas’ heeft toegang tot gebieden die voor reizigers niet te bereiken zijn. Een klein deel van die 56.800 mensen, zo’n 2300, kan in beveiligd gebied komen, waaronder bijvoorbeeld bagagekelders. Zij worden door criminelen soms geronseld en soms worden zij geïntimideerd. Het gaat dan voornamelijk om werknemers in de schoonmaak, catering en de bagage-afhandeling. Ook blijken passen van werknemers die niet meer op de luchthaven werken nog steeds toegang te geven tot bepaalde gebieden.

Smokkelorganisaties bleken op die manier vrij gemakkelijk koffers met onder andere heroïne en cocaïne aan boord van vliegtuigen te krijgen die vertrokken vanuit Afrika en Zuid-Amerika. “Bij aankomst in Nederland vervulden bagagemedewerkers, catering- en schoonmaakpersoneel een cruciale rol in het proces van uithalen en doorvoeren van de cocaïne”, staat in het rapport. Vooral Schiphol-Oost is een plek waar veel wordt gehandeld. Daar is geen controle als iemand naar buiten gaat. Van deze ‘blinde vlekken’ wordt dankbaar gebruik gemaakt, aldus de onderzoekers.

Lees ook: Niet alleen in Amsterdam zijn drugs een probleem

In opdracht van burgemeester Femke Halsema liet een rapport zien hoe wijdvertakt de drugscriminaliteit in Amsterdam is. Maar er zijn meerdere brandhaarden in Nederland. Een overzicht.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden