Criminelen maken het Shell lastig

Shell-topman Peter Voser: Als wij in Nigeria een pijplijn repareren, tappen ze verderop olie af

INTERVIEW | JELLE BRANDSMA

"Het probleem van olielekkage in Nigeria moeten wij oplossen, maar dat kunnen wij niet alleen", zegt Peter Voser, hoogste man van Shell. De rechtbank bepaalde eergisteren na een claim van een aantal Nigerianen dat de vervuiling wordt veroorzaakt door sabotage. In één geval had Shell schade moeten voorkomen.

Welke consequenties trekt het bedrijf uit de uitspraak?
"Wij zijn in hoofdzaak vrijgepleit. Jaar in jaar uit proberen wij het moeilijker te maken om pijpen kapot te maken en olie te stelen. Wij smeren er cement op of leggen ze vier meter onder de grond. Maar er wordt veel geld verdiend door criminelen die olie stelen. Zij verdienen daarmee 7 tot 8 miljard dollar en zij hebben het geld om steeds slimmere manieren te vinden om olie te stelen. Wij moeten dit probleem oplossen, maar dat kunnen wij niet alleen."

Waarom is het al twintig jaar wachten op een oplossing?
"Het is heel complex. Wij hebben een oude pijplijn vervangen door een nieuwe. Binnen drie maanden werd er op meer dan vijftig plaatsen illegaal olie afgetapt. Als wij repareren, zijn criminelen een stuk verderop aan het aftappen. Wij kunnen de pijplijn niet overal controleren. De oplossing moet komen van samenwerking met de Nigeriaanse overheid en internationale organisaties zoals de Verenigde Naties. Wij ruimen veel lekkages op. Er zijn meer dan zeshonderd vervuilde plekken schoongemaakt, maar we zijn niet klaar. Er moeten nog zestig vervuilde terreinen opgeruimd worden."

In het kwetsbare poolgebied van Alaska liep vier weken geleden het boorschip Kulluk aan de grond. Blijft Shell daar zoeken naar olie en gas?
"Wij gaan waar de olie en het gas is. Of dat nu in Nigeria is of in de Arctic. De wereld heeft de energie nodig. Na wat er is gebeurd met de Kulluk, kijken wij opnieuw naar onze operaties, maar dat doen wij altijd. Het probleem met de Kulluk had meer met de weersomstandigheden te maken dan met boren in het poolgebied. Shell is bij uitstek geschikt om daar te werken. Wij hebben de kennis om verantwoord naar reserves te zoeken. Ik kan niet zeggen dat er nooit iets gebeurt; geen bedrijf is zonder risico. Van discussies daarover in de samenleving raak ik niet gefrustreerd. Ik raak gefrustreerd van een droge oliebron."

Discussie is er ook over het zoeken naar schaliegas in Europa. Probeert u regeringen ervan te overtuigen dat zij dat moeten toestaan?
"Door te wachten, mist Europa de boot. Bedrijven kunnen voor energie goedkoper terecht in de Verenigde Staten, waar wij wel boren naar schaliegas. Bedrijven investeren in de Verenigde Staten en niet in Europa. Dat is een schande. Maar ik heb de hoop niet verloren."

Jaarwinst Shell iets lager dan in 2011
Het aan de grond lopen van het boorschip Kulluk in Alaska kost Shell ongeveer 90 miljoen dollar (66 miljoen euro). Daarvan is al 40 miljoen uitgegeven.

Vanuit het Arctisch gebied zou het schip eind december naar Seattle worden gesleept, maar de kabel brak en de Kulluk raakte op drift. Het ongeluk voedde de discussie over boren naar olie in kwetsbaar natuurgebied. Financieel topman Simon Henry meldde de schadepost gisteren in een toelichting op de jaarresultaten van Shell.

Vorig jaar boekte Shell een iets lagere winst dan in 2011: 27 miljard dollar (20 miljard euro) op een eveneens iets lagere omzet van 467 miljard dollar (344 miljard euro). Beleggers waren niet enthousiast: het aandeel verloor 2,7 procent.

Shell investeert de komende drie jaar vooral in het zoeken van gas in lastige gesteentes, het opsporen van oliereserves in diep water, zoals de Golf van Mexico, en het omzetten van gas in chemische producten en vloeibaar gas (LNG). De hoge kosten die daarmee gepaard gaan, zijn het waard meent topman Peter Voser. Hij wees erop dat de laatste twee jaar de winst is gestegen met 45 procent en de kasstroom met circa 70 procent.

Volgens Voser moet Shell veel investeren omdat het bedrijf op zoek blijft naar nieuwe olie- en gasreserves en naar nieuwe technologie. Shell produceerde vorig jaar voor het eerst meer gas dan olie.

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden