Criminele jongeren uitgezet

ahmed Marcouch (Trouw) Beeld
ahmed Marcouch (Trouw)

Met een nieuwe aanpak probeert de Amsterdamse politie criminele jongens uit te zetten. „We laten zien dat Nederland niet gastvrij is voor mensen die een gevaar vormen”.

Rob Pietersen

De politie in Amsterdam-Slotervaart en stadsdeelvoorzitter Ahmed Marcouch willen dat twee Amsterdamse broers worden uitgezet naar Marokko. Ze vinden dat de Immigratie- en Naturalisatiedienst (IND) de verblijfsvergunning van de mannen, die deel uitmaken van een criminele jeugdgroep, niet moet verlengen.

Bijzonder is dat de broers, beiden rond de twintig, al zo’n vijftien jaar in Amsterdam wonen. Normaliter zet de IND alleen criminelen met een verblijfsvergunning uit die hier korter dan vijf jaar verblijven.

De broers zijn echter onlangs vergeten hun verblijfsvergunning tijdig te verlengen. „Bruto zijn ze hier meer dan vijftien jaar, maar ze waren hier tussen twee verblijfsvergunningen in een tijdje illegaal. Als je vanaf die periode opnieuw gaat tellen, valt het wel binnen de termijn van vijf jaar die de IND hanteert”, zegt een politiewoordvoerder. Op grond daarvan zijn ze tot ongewenste vreemdelingen verklaard.

De broers maken deel uit van de Piet Mondriaangroep, een criminele jeugdgroep in Slotervaart. Uitzetten moet een nieuw instrument worden in onze strijd tegen die groep, zegt de politie. „Jongens die nog niet zo ver zijn afgegleden bieden we de helpende hand, soms kiezen we voor vastzetten en soms voor uitzetten”, zegt wijkteamchef Gerard Kuijn. „Het is voor de veiligheid in de stad goed als deze jongens hier niet meer op straat rondlopen.”

Volgens stadsdeel Slotervaart heeft 80 procent van de Mondriaangroep geen Nederlands paspoort, maar een verblijfsvergunning. Marcouch: „Als die jongens geen Nederlands staatsburgers zijn, dan kun je je afvragen wat de zin van hun aanwezigheid hier is. Van iemand die enkel misdaden pleegt, structureel crimineel bezig is. Het heeft ook een preventieve werking: het toont aan dat Nederland niet gastvrij is voor mensen die een gevaar vormen.”

De Mondriaangroep – genoemd naar de hangplek aan de Mondriaanstraat – bestaat uit zo’n veertig jongens. De broers behoren tot de ’harde kern’. Fatimazohra Hadjar, vertrouwenspersoon van veel jongens uit de Mondriaangroep, is woedend over de poging een uitzettingsprocedure te starten. „Jeugdzorg, hulpverlening, stadsdeel: iedereen heeft gefaald. Die jongens zijn Amsterdammers: dus óns probleem. Die kun je toch niet in Marokko dumpen?”

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden