Criminele jongeren te vaak weer in de fout

(Novum) - Justitiële jeugdinrichtingen werken onvoldoende aan het voorbereiden van criminele jongeren op hun terugkeer in de maatschappij. Van de helft van de jongens die meer dan twee maanden in een justitiële jeugdinrichting hebben gezeten, pleegt twee derde binnen een half jaar opnieuw een delict. Van de andere helft is niet bekend hoe het zes maanden na ontslag gaat. Dat meldt de Algemene Rekenkamer donderdag na onderzoek onder alle veertien justitiële jeugdinrichtingen.

Uit het onderzoek blijkt dat criminele jongens die scholing en nazorg krijgen tijdens en na verblijf in de inrichting minder vaak opnieuw vervallen in crimineel gedrag. Scholing en nazorg worden volgens de rekenkamer echter te weinig ingezet. Van de jongens met een celstraf komt 72 procent in aanmerking voor een scholings- en trainingsprogramma. Van die groep krijgt vijftien procent daadwerkelijk een programma.

Volgens de wet moet een jeugdinrichting planmatig met een criminele jongere aan de slag. Het duurt volgens het onderzoek gemiddeld twee jaar voor een behandelingsplan tot stand komt. Als er wel plannen zijn, schiet de evaluatie tekort. Het is onduidelijk of de inrichtingen handelen volgens de eigen pedagogische uitgangspunten voor heropvoeding van jongeren. Dat komt doordat er een grote stroom jongeren is die maar kort blijft, er een groot verloop van personeel is en het aanwezige personeel te laag is opgeleid.

Het uitgangspunt van de minister van Justitie is dat alle criminele jongeren nazorg moeten krijgen. De wettelijke regelingen voorzien hier niet in. Een derde van de jongens van wie gegevens bekend zijn, maakt het zes maanden na vertrek goed. Tachtig procent van hen heeft nazorg gehad, 38 procent kreeg scholing tijdens het verblijf. Van de jongens die weer een delict plegen, heeft 55 procent nazorg gehad en negen procent scholing in de inrichting.

Staatssecretaris van Justitie Nebahat Albayrak (PvdA) neemt de aanbevelingen van de Algemene Rekenkamer over. Dat schrijft zij, mede namens minister van Justitie Ernst Hirsch Ballin (CDA), in een brief aan de Tweede Kamer. Zij bereidt een wijziging voor van de Beginselenwet justitiële inrichtingen, waarbij een plan van aanpak voor de jongeren duidelijker in de wet komt vast te liggen. Verder heeft ze maatregelen aangekondigd voor een betere begeleiding van de jongeren, verbetering van de nazorg en verhoging van het opleidingsniveau van het personeel.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden