'Criminele Joegoslaven meestal asielzoekers'

ROTTERDAM - Ex-Joegoslaven die in Nederland misdaden plegen, kwamen vaak als asielzoeker. Dat blijkt uit een nog ongepubliceerde studie van de Erasmus Universiteit Rotterdam. Intussen zijn de plannen vergevorderd voor een groots onderzoek naar criminaliteit door asielzoekers uit álle regio's.

door Kustaw Bessems

Justitie-ambtenaar Hans Willemse blies de discussie over criminele asielzoekers onlangs nieuw leven in door te pleiten voor een diepgaand onderzoek naar dit onderwerp. Hij berekende dat asielzoekers zich vaak schuldig maken aan moord en doodslag. Zo wilde hij ontkrachten dat zij alleen lichte vergrijpen plegen, zoals staatssecretaris Kalsbeek zei toen zij eerder zo'n onderzoek weigerde.

,,Wij komen niet op een andere uitkomst dan Willemse'', zegt sociologe en criminologe Marion van San. Met collega Erik Snel interviewde zij veertig ex-Joegoslaven in de gevangenis, van tussen de achttien en dertig jaar oud. De resultaten verschijnen in september. Van San: ,,Dat asielzoekers alleen kleine delicten plegen, is niet waar''.

,,Wij merkten tijdens de interviews dat dat voor de meeste Joegoslaven wel gold zolang zij in een asielzoekerscentrum zaten.'' Veel mannen waren hier als deserteur uit het leger gekomen. ,,Als aanvulling op het weinige geld dat ze in het centrum kregen -tachtig gulden per week- pleegden ze zogenoemde overlevingscriminaliteit. Iemand stal bijvoorbeeld een paar schoenen. De meesten hadden bij aankomst in Nederland nauwelijks criminele ervaring en beschikten niet over criminele contacten.''

,,Naarmate zij hier langer zijn, leggen ze die contacten soms wel. Degenen die zwaardere delicten gaan plegen, doen dat meestal voor drugsbaronnen. Zij worden ingezet als lijfwachten en voor andere klusjes.'' Van San en Snel vinden breed onderzoek naar misdrijven door asielzoekers wenselijk. Van San: ,,Willemse heeft het maar over één bepaald delict. Wij hebben het over maar één bepaalde groep.''

Snel zocht voor Programma Politie en Wetenschap, een -tamelijk onafhankelijke- organisatie van Binnenlandse Zaken, uit hoe haalbaar groot cijfermatig onderzoek is. Hij is optimistisch. Directeur Frits Vlek van Politie en Wetenschap wil na de zomer beginnen en eind volgend jaar klaar zijn. De bedoeling is persoonsbestanden van de politie, de vreemdelingenpolitie en de Immigratie- en Naturalisatiedienst te koppelen. Vlek betrok hen bij de voorbereiding en verwacht dat zij instemmen.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden