Criminele asielzoeker is niet zomaar uit te zetten

"Als een vluchteling of asielzoeker in aanmerking wil komen voor verblijf, zal hij zich dus twee keer moeten bedenken voor hij een delict pleegt", schreef Dijkhoff in oktober.Beeld anp

De Duitse regering wil criminele asielzoekers sneller het land uit kunnen zetten na de massale aanrandingen tijdens de nieuwjaarsnacht in Keulen. Die wens leeft ook bij het Nederlandse kabinet, dat vanaf volgend maand strengere regels wil hanteren. Al blijft het, ook met die regels, lastig om asielzoekers terug te sturen.

De grootste verandering die staatssecretaris Klaas Dijkhoff (VVD, veiligheid en justitie) beoogt, is het weigeren of intrekken van de verblijfsvergunning van asielzoekers die een celstraf van zes tot tien maanden krijgen opgelegd. Nu ligt die grens nog bij onvoorwaardelijke gevangenisstraffen van anderhalf tot twee jaar.

Dergelijke straffen deelt de rechter uit na openlijke geweldpleging met zwaar lichamelijk letsel, tasjesroof met geweld, insluiping in een woning of een ramkraak. Ook handel in harddrugs en het bezitten of verspreiden van kinderporno kan de schuldige op een maandenlange celstraf komen te staan.

Mensenrechten
Dijkhoff hoopt met de nieuwe regels duidelijk te maken dat 'personen die maatschappelijk onaanvaardbaar gedrag vertonen niet in aanmerking komen voor verblijf in Nederland'. "Als een vluchteling of asielzoeker in aanmerking wil komen voor verblijf, zal hij zich dus twee keer moeten bedenken voor hij een delict pleegt", schreef de bewindsman in oktober.

Daarbij tekende Dijkhoff aan dat hij misdrijfplegende asielzoekers niet zomaar het land uit kan zetten. Mensenrechtenverdragen verbieden het Nederland om vreemdelingen terug te sturen als zij in hun land van herkomst kans lopen onmenselijk te worden behandeld. Dat maakt uitzetten naar landen als Syrië of Eritrea moeilijk. Ook zijn er landen die hun onderdanen niet terugnemen.

Op die internationale verdragsregels 'zijn geen uitzonderingen mogelijk, dus ook niet als een vreemdeling een ernstig misdrijf heeft gepleegd', aldus Dijkhoff. Ter illustratie verwees hij naar de zogenoemde 1F'ers. Deze afgewezen asielzoekers worden verdacht van oorlogsmisdaden, maar leven vaak al decennia in Nederland omdat terugsturen geen optie is.

Asielaso's
Desondanks riep de Tweede Kamer Dijkhoff in het najaar op 'over te gaan tot uitzetting van asielzoekers die zich schuldig maken aan het plegen van een misdrijf'. Aanleiding voor die motie, ingediend door het CDA en gesteund door VVD, PVV, ChristenUnie en SGP, waren berichten over incidenten met asielzoekers in Nederland en Duitsland.

"Zij zijn geen vluchtelingen, maar ze zijn asielaso's waarvan de samenleving verlost moet worden", zei VVD-Kamerlid Malik Azmani destijds. Hij zou criminele asielzoekers het liefst met 'een enkeltje Verweggistan' wegsturen. Zo lang voor die bestemming nog geen vliegtickets te koop zijn, lijkt voor deze ex-asielzoekers niets anders te resten dan een bestaan in de illegaliteit.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden