Creemers neemt geen genoegen met bescheiden rol

papendal – Het Nederlandse vrouwentafeltennisteam werd vorig jaar Europees kampioen, waarbij vooral Li Jie, Li Jiao en Elena Timina werden bewierookt. De geboren Chinezen en Russische trekken al jaren de kar voor Nederland.

Linda Creemers (25) werd niet geroemd vanwege de Europese titel, maar ook zij maakte deel uit van het team, net als Carla Nouwen. Tijdens het WK teams, dat zondag in Moskou begint, zal Creemers waarschijnlijk weer weinig speeltijd krijgen. „Maar als er iets met de andere speelsters gebeurt, sta ik klaar.”

Een hypothetische vraag. Wat zou Linda Creemers voor speelster zijn als Nederland niet was verrijkt met tafeltennissters uit het buitenland? De Limburgse fronst. „Dan zou ik waarschijnlijk meer voor het Nederlands team hebben gespeeld.”

Echt teleurgesteld is ze niet. Het is hoogstens jammer dat ze niet aan spelen toekomt. Ze telt juist haar zegeningen met de aanwezigheid van Jiao, Jie en Timina. „Ik train elke week met topspeelsters, daar word ik alleen maar beter van.”

Voor de buitenwereld lijkt het Nederlands team misschien vooral uit de twee Li’s en Timina te bestaan. Zelf weet Creemers beter. „De EK-titel was echt een teamprestatie. Ik trainde veel met ze tijdens de voorbereiding. Ik moedigde ze tijdens de wedstrijden aan. Als iemand niet lekker in zijn vel zat, probeerde ik haar op te peppen. De media zien alleen de resultaten, maar niet het hele proces daar naar toe.”

Creemers ziet dat haar niveau stijgt door het spelen met de Nederlandse topspeelsters. Tijdens trainingen kan ze naar eigen zeggen redelijk mee. Maar dat niveau tijdens wedstrijden vasthouden, is lastig erkent ze.

„Ik moet nog vaster worden. De kleine foutjes die ik maak, maakt de top niet. Daar zie je amper verschil tussen het niveau in de training en het niveau van de wedstrijd.” De studente Sports and Movement aan de Fontys sporthogeschool in Sittard wijt het aan de spanning die ze tijdens wedstrijden voelt, waardoor ze niet vrijuit tafeltennist.

Creemers noemt zichzelf een vechtster. „Ik ga voor elke bal, of ik nu voor of achter sta. In de rally maak ik weinig fouten. Ik sla met redelijk wat power, soms wat te hard. Ik probeer mijn service met veel spin te slaan, zodat ik meer kans heb om die kracht te gebruiken.” Verbeterpunt ligt vooral in haar verdediging. „Mijn return is niet stabiel, waardoor ik niet goed in de rally kom.”

Met een 182ste positie op de wereldranglijst speelt de Maasbrachtse een bescheiden internationale rol. Ze neemt daar dan ook geen genoegen mee. Ze wil de beste honderd halen. Haalbaar volgens Creemers, maar wel lastig. Om te stijgen, moet je punten halen in de Pro Tour, de grootste toernooien. „Je zult je dan eerst moeten kwalificeren. Als je je kwalificeert, speel je gelijk tegen een speelster uit de top 30.”

Volgend seizoen hoopt de tafeltennisster weer een stap te maken, als ze met haar Duitse club TTK Anröchte (in de buurt van Dortmund) in de hoogste Duitse competitie gaat spelen. Anröchte werd twee weken geleden met overmacht kampioen van de tweede Bundesliga. De Duitse competitie is een van de sterkste van Europa.

„Op dat niveau speel ik elke week tegen topspeelsters. Dat heb ik nodig om beter te worden. Als ik nu tegen toppers speel slaag ik er niet in om een hoog niveau vast te houden, ik loop dan echt op mijn tenen.”

Creemers vindt dat ze zich stapsgewijs ontwikkelt. „Iedere maand, ieder half jaar word ik iets beter.”

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden