Crèches zijn vooral gericht op verzorgen

(Trouw)

De pedagogische kwaliteit van crèches is sinds 2005 afgenomen. Leidsters zijn niet opgewassen tegen hun opvoedkundige taak.

Crècheleidsters verzorgen kinderen prima, maar stimuleren hun ontwikkeling nauwelijks. Dat blijkt uit een rapport van het Nederlands Consortium Kinderopvang Onderzoek (NCKO), een samenwerkingsverband van de universiteiten van Amsterdam en Nijmegen.

De wetenschappers observeerden in 2008 200 groepen uit 200 kinderdagverblijven, in opdracht van het ministerie van onderwijs. De kinderdagverblijven scoren slechter dan in 2005. De pedagogisch medewerksters zijn wel goed in structureren en het stellen van grenzen, ze respecteren de autonomie van kinderen en kunnen zich goed in hun gedachtewereld verplaatsen.

Maar leidsters schieten tekort in het stimuleren van hun cognitieve ontwikkeling, zegt de Amsterdamse hoogleraar kinderopvang Louis Tavecchio namens het NCKO. Ook leren ze kinderen onvoldoende hoe ze met elkaar om moeten gaan.

Een flink deel van de kinderdagverblijven heeft te weinig leidsters op een groep. In 15 procent van de babygroepen en 17 procent van de peutergroepen moeten medewerksters meer kinderen verzorgen dan wettelijk is toegestaan. Sinds 2005 steeg sowieso de gemiddelde groepsgrootte. Leidsters komen hierdoor in tijdnood.

Een andere verklaring voor de afnemende kwaliteit van de opvang, is de opleiding van de leidsters. Die is op mbo-niveau en vooral gericht op de verzorging, en niet op de ontwikkeling van kinderen, zegt Tavecchio. „Hierdoor zijn ze niet helemaal opgewassen tegen hun taak: het opvoeden van andermans kinderen.”

Staatssecretaris Dijksma van onderwijs stelt in een reactie op het rapport 3,5 miljoen euro extra ter beschikking voor het verbeteren van de pedagogische kwaliteit. Dat bedrag komt bovenop de 40 miljoen euro die zij eerder heeft uitgetrokken voor het Bureau Kwaliteit Kinderopvang, dat eind vorige maand werd opgericht. Via dat bureau kunnen alle leidsters worden bijgeschoold.

Maar Gjalt Jellesma van Boink, de vereniging van ouders in de kinderopvang, vindt dat de overheid zich intensiever moet gaan bemoeien met de opleiding tot pedagogisch medewerker. Hij pleit ook voor een strengere controle op de crèches.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden