Crècheplaatsen in Duitsland verdriedubbeld

Van onze redactie buitenland

amsterdam – Duitsland krijgt er drie keer zoveel crècheplaatsen bij, is de coalitie van CDU/CSU en SPD overeengekomen. In 2013 moeten er 750.000 plaatsen zijn in de Duitse kinderdagverblijven. Ouders kunnen dan aanspraak maken op een plaats in de kinderopvang.

Vaders of moeders die hun kind thuis willen verzorgen krijgen 150 euro per maand compensatie. Dat is de uitkomst van maandenlange onderhandelingen nadat minister van familiezaken Ursula von der Leyen in februari 500.000 extra crèche-plaatsen geëist had. Daarmee ging ze verder dan het oorspronkelijke plan van de regering-Merkel, dat voorzag in opvangplaatsen voor ruim 15 procent van de kinderen voor 2010.

De weerstand tegen Von der Leyens plan was vooral groot binnen de conservatieve vleugel van haar partij, die de moeders van kleine kinderen liever thuis ziet. Ook zorgden de crècheplannen voor onenigheid tussen de protestantse en rooms-katholieke kerktop in Duitsland. De rooms-katholieke bisschop van Augsburg, Walter Mixa zei dat de plannen vrouwen reduceerden tot ’broedmachines’. Veel kinderopvang in Duitsland wordt door kerken verzorgd.

Bondsrepubliek, deelstaten en gemeenten brengen het geld voor de opvang straks samen op. De gemeenten reageerden afwijzend op het recht van ouders op een plaats: dat levert alleen maar extra administratieve rompslomp op, vreest de Vereniging voor Steden en Gemeenten.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden