Creativity takes courage Adriana Gonzalez Hulshof

In De Tegel vertellen bekende en minder bekende mensen over hun levensmotto.

Van wie is deze uitspraak?

"Van Henri Matisse. Toen ik een wandeling maakte over de Amsterdamse grachten zag ik dit motto ergens op de gevel prijken en toen dacht ik: Ja, daar ben ik het helemaal mee eens."

Waarom bent u het daar helemaal mee eens?

"Ik werk in mijn functie als directeur van Amsterdam Art natuurlijk veel met kunstenaars en wat mij daarbij steeds opvalt is dat zij constant bezig zijn met zichzelf uitvinden, zichzelf overtreffen. Ik vind dat altijd geweldig om te zien. Kunstenaars kunnen de camera voor ons net even een andere draai geven. Dat is een gave."

Zeker. Maar is het ook moed?

"Kunstenaars denken buiten de gebaande paden, staan ergens voor. Een kunstenaar ben je. Het is geen baan, het is hoe je je leven leeft. Wat je maakt zal altijd met je persoonlijkheid verbonden zijn. Jij presenteert het en wordt erop afgerekend. Een kunstenaar kan zich geen half werk veroorloven. Dat maakt hem of haar kwetsbaar en daar komt dus moed bij kijken, of lef."

Heeft u die lef in uw werk of in uw leven ook nodig?

"Lef is misschien een iets te brutale omschrijving, maar soms, als je iets wil bereiken, is daar wel een bepaalde moed voor nodig. Wij organiseren eind november voor de vierde keer het Amsterdam Art Weekend, maar toen wij dat gingen opzetten en ik met al die verschillende partijen in conclaaf moest, kon ik die 'courage' van Matisse goed gebruiken. Het was heel spannend, zo'n groot evenement had op die manier in zijn soort nog nooit plaatsgevonden. Maar - en dat is misschien nog wel meer mijn levensmotto - als ik mij iets voorneem, dan doe ik het. Ik heb altijd de meest uiteenlopende stijlen gedanst; flamenco, jazz, salsa, Afrikaanse dansen. Het enige dat ontbrak was klassiek ballet. Laatst bedacht ik me dat ik zin had om dit op te pakken. Diezelfde middag heb ik een dansschool uitgezocht en sindsdien ga ik drie keer per week naar balletles. Ik stel het niet uit, ik laat iets niet liggen, nee, ik doe het meteen."

Adriana Gonzalez Hulshof (1981) is directeur van Amsterdam Art, een stichting die zich ten doel heeft gesteld om Amsterdam via kunst nationaal en internationaal onder de aandacht te brengen.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden