Creativiteit vergt moed (2) Joumana El Zein Khoury

In De Tegel vertellen bekende en minder bekende mensen over hun levensmotto.

Waarom deze spreuk van Henri Matisse?

"Ik kom oorspronkelijk uit Libanon. Een groot deel van de periode dat ik daar woonde was er oorlog. Mijn ouders moesten dus de hele dag creatief en moedig zijn om te overleven. We zijn meermalen verhuisd, ook naar andere landen, we moesten ons leven steeds opnieuw uitvinden. In zijn algemeenheid geldt: iets anders doen vergt moed omdat het anders is dan anders."

Geeft u nog eens een voorbeeld van een situatie die bij dit motto past?

"Ik moet dan meteen denken aan de vrouwendrummers uit Rwanda. Dat land werd in 1994 getroffen door een conflict, uitmondend in een vreselijke genocide. Een groep vrouwen afkomstig uit beide kampen in het conflict richtte toen de drumband Ingoma Nshya op, om weer saamhorigheid te kweken. Ze traden aanvankelijk in het hele land op en inmiddels toeren ze door heel Afrika. Om verder te integreren openden de vrouwen de eerste en enige ijssalon van Rwanda, Inzozi Nziza geheten, 'Zoete Dromen'. Zij brachten uiteindelijk geluk, dat inspireert mij."

En wat heeft u persoonlijk aan de wijsheid van Matisse?

"Ik ben begonnen als advocaat, maar ik heb die hele wereld achter mij gelaten. Ik moest nieuwe studies doen, raakte de mensen die ik kende uit de advocatuur kwijt en niet te vergeten de zekerheid van een vaste en goeie baan. Ja, dat was nogal wat, maar nu ben ik blij dat ik het gedaan heb.

Weet je wat het is? Iedereen herkent dit misschien wel, dat je denkt: Dit is wat ik eigenlijk wil, een soort hartstochtelijke wens, alleen je twijfelt, omdat je denkt dat het toch nooit zal lukken. Maar je moet luisteren naar dat sterke stemmetje in je, je moet je hart openen, wat lang niet altijd gemakkelijk is. Dat houd ik mijn kinderen ook altijd voor."

Joumana El Zein Khoury (1975) wordt per 1 oktober directeur van het Prins Claus Fonds. Nu leidt ze de Lutfia Rabbani Foundation voor Euro-Arabische uitwisseling. Het Prins Claus Fonds wil 'culturele kennis vergroten en een goede wisselwerking tussen cultuur en ontwikkeling bevorderen' en bestaat volgend jaar tien jaar.

PS. In De Tegel van vorige week legde Adriana Gonzalez Hulshof, directeur van Amsterdam Art, uit waarom zij dezelfde uitspraak van Henri Matisse als motto heeft.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden