Creationist vindt 60 miljoen jaar oud fossiel

Een van de vis-fossielen.Beeld University of Calgary

Misschien is het een teken van boven, misschien is het gewoon stom toeval. Een van Canada's meest prominente creationisten is gestuit op een 60 miljoen jaar oude fossiel van een vis.

Edgar Nernberg deed de ontdekking deze maand in Calgary, tijdens een opgraving in een kelder. Totaal onverwachts vond hij de overblijfselen van vijf vissen, meldt CBC News. Toen hij experts van de Universiteit van Calgary op de hoogte bracht, spraken die direct van een archeologische parel.

Om welke vissen het precies gaat is nog niet duidelijk, maar over hun leeftijd valt wel iets te zeggen. Van de rotsen is al vastgesteld dat ze zo'n 60 miljoen jaar oud zijn. De vissen leefden hoogstwaarschijnlijk in het tijdperk dat volgde op het uitsterven van dinosaurussen. 'Erg ongebruikelijk', noemt paleontoloog Darla Zelenitsky de vondst in de Calgary Sun. "Dit zijn complete visfossielen, die komen we hier niet zo vaak tegen."

4000 jaar, en niet ouder
Nernberg is ook blij met zijn vondst, maar niet omdat hij geïnteresseerd is in het tijdperk waarover Zelenitsky en haar collega's spreken. Dat tijdperk heeft volgens hem nooit bestaan.

Als een zogenoemde 'jonge-aarde-creationist' is hij ervan overtuigd dat de beste informatie over het ontstaan van het leven op aarde te vinden is in de eerste hoofdstukken van het Oude Testament. Zijn letterlijke lezing van die tekst laat volgens hem weinig ruimte voor twijfel: de aarde is 4000 jaar oud. Dat die visie haaks staat op de wetenschappelijke consensus, laat Nernberg makkelijk van zich afglijden.

De vondst heeft zijn opvattingen niet veranderd, vertelt hij aan de Calgary Sun. "We hebben allen hetzelfde bewijs. Het gaat er gewoon om hoe je het interpreteert. Op dit soort dingen staat geen datum."

Nernberg heeft voor de fossielen al een mooie locatie op het oog: het Big Valley Creationist Museum, waar hij in de raad van bestuur zit. "Als het aan mij ligt, komen ze in het Creationist Museum te liggen. Van alle dingen die ik door de jaren heen heb gevonden is dit zeker weten een van de coolste."

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden