'Craquele-eieren'

Gelukkig staan eieren niet meer zo prominent op de zwarte lijst als een tijdje terug, toen men veronderstelde dat de zogenaamde 'cholesterolbommen' met de grootste terughoudendheid genuttigd moesten worden. Wetenschappers zijn er in toenemende mate van overtuigd dat cholesterol in voedingsmiddelen lang niet zoveel invloed heeft op het bloedcholesterolgehalte van de mens als enige tijd terug werd aangenomen. Als de normale dagelijkse voeding niet te veel vet bevat, heeft een ei per dag geen nadelig effect op dat cholesterolgehalte. Blij toe, want eieren zijn een zeer veelzijdig voedingsmiddel.

Vandaag een heel eenvoudig recept voor 'craquele-eieren' die op een bedje van fraai bruine eikebladsla mooi staan in een koud buffet, maar die ook een prettig hapje zijn op een informeel feestje waarbij gastvrouw- en/of -heer geen zin of tijd hebben om naast het kopen van pinda's en chips veel aan eetwaren te besteden. Schaf voor het laatste geval henne-eitjes aan, ook die zijn weliswaar van "meerhaps" formaat, maar toch gemakkelijk te hanteren.

Voor tien craquele-eieren hebt u tien eieren nodig. En:

3 eetlepels zwarte theeblaadjes 1 eetlepel zout 3 eetlepels sojasaus (geen zoete ketjap!) 1 theelepel zwarte peper, 3 a 4 puntjes steranijs

Doe zoveel water in een pan dat de eieren onderstaan. Breng het water aan de kook. Prik intussen de eieren in met een eierprikker of gewoon een kopspeld. Leg de eieren in het kokende water, zorg dat het water weer aan de kook komt, leg een deksel op de pan en zet het vuur zo laag dat het water net blijft koken.

Giet na 12 a 15 minuten het water af, laat de eieren onder de koude kraan schrikken en in koud water verder afkoelen. Haal de eieren uit het water en kneus ze stuk voor stuk, aan alle kanten, voorzichtig tikkend op het aanrecht of met de bolle kant van een lepel, zodat de schil craquele wordt zonder echt stuk te gaan.

Doe theebladeren en de andere ingredienten samen met de eieren in vers koud water, breng aan de kook en laat een half uur heel zachtjes doorkoken. Laat de eieren in dit vocht afkoelen.

Serveer de eieren gepeld. Ze zien er, als het goed is, nu uit als oud porselein, omdat de gekleurde vloeistof door de barstjes in de schil is gedrongen.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden