Cranium

Wie heeft Cranium 17 vermoord en waarom? Deze stupide vraag zal nooit beantwoord worden, maar houdt niettemin een legertje wetenschappers uit Spanje en elders bezig. Cranium 17 is naar alle waarschijnlijkheid met een stenen bijl of een speer vermoord, want zijn schedel laat twee identieke gaten zien, naast elkaar en midden in zijn voorhoofd. Onmogelijk dat dit door een ongeluk is gebeurd, zeggen onderzoekers.

Ik heb de foto van de schedel gezien en kan op mijn beurt resoluut beweren, hoewel niet-wetenschapper, dat Cranium op slag dood moet zijn geweest. Hoe dan ook: vriend Cranium is nu beroemd en wordt beschouwd als het oudste slachtoffer ooit van een 'daad van interpersoonlijk dodelijk geweld'.

Kort en helder samengevat: meneer C-17 bewijst met zijn gefossiliseerde overblijfsels dat hij bijna een half miljoen jaar geleden door een medemens is gedood. En daarom stuurden onderzoekers van het Centrum voor evolutie en gedragswetenschap in Madrid hun bevindingen naar de pers met als titel: 'Oudste moord ooit dateert van 430.000 jaar geleden'.

Cranium 17 is in 1997 in een Noord-Spaanse grot gevonden in Sima de los Huesos, een archeologische vindplaats in een grottenstelsel in het Atapuerca-gebergte. In totaal zouden 28 mensen uit 428.000 voor Christus (of daaromtrent) hier in een massagraf liggen, onder wie 1 kind, 13 adolescenten en 14 volwassenen. Cranium 17 is misschien door nummer 18 of 20 vermoord, misschien ook door Cranium 28, omdat hij diens echtgenote aan heur haar ooit richting zijn eigen grot sleepte. Wie zal het weten? En omdat het antwoord is: 'niemand', gooien de wetenschappers de kwestie over een andere boeg: Cranium 17 is het bewijs dat onze voorvaderen geen haar beter waren dan wij. Een wereldontdekking.

Nohemi Sala, hoofdonderzoekster: 'Geweld tussen personen is een gedrag dat al minstens 430.000 jaar meegaat. We zijn het laatste half miljoen jaar niet veel veranderd.' Volgens Danielle Kurin van de Universiteit van Santa Barbara vragen antropologen zich sinds de nacht der tijden af of de natuur van de mens gewelddadig is. 'Een van de implicaties van dit onderzoek is dat moord tot een zeer oud menselijk gedrag behoort'.

Met permissie, ik vind antropologen nogal onnozel, maar wel bekwaam in het forceren van open deuren. Terwijl we anno 2015 op grote schaal hakken, snijden of gaten schieten in andermans vlees, terwijl de mens in zwarte lompen gehuld hoofden van lichamen scheidt met zijn keukenmes, in scholen of op Noorse eilanden gratuite bloedbaden aanricht, moeten we ons afvragen of het er vroeger anders aan toe ging? Ondanks geboden en verboden, religies die tot kalmte horen op te roepen, overgeorganiseerde beschavingen en het Rode Kruis, baden we sinds 2000 jaar moderne tijden permanent in rivieren van bloed. Hoe moet het dan niet zijn geweest in het wrede en rauwe 428.000 voor Christus. Toen was de mens nog geen wolf voor zijn medemens. Hooguit een tyrannosaurus rex.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden