Cramer wil landelijke afspraken over hoogbouw

(Novum) - Het kabinet gaat afspraken maken met provincies en gemeenten over hoogbouw bij landschappen met belangrijke nationaal cultuurhistorische waarde. Dat zegt minister van Ruimtelijke Ordening Jacqueline Cramer (PvdA) maandag in een reactie op een advies van het College van Rijksadviseurs (CRA). Dat stelde donderdag dat het rijk gebieden moet aanwijzen waar geen hoogbouw mag komen.

Het CRA adviseerde verder om landelijke regels voor hoogbouw te maken. Het huidige gemeentebeleid zou moeten worden aangevuld met een visie van het rijk. Cramer kan zich hierin wel vinden. "Ik juich een visie-ontwikkeling op hoogbouwbeleid en een bijbehorende verheldering van de rol van rijk, provincies en gemeenten toe."

Aanleiding voor het CRA-advies zijn onder meer de Utrechtse plannen voor de 262 meter hoge toren Belle van Zuylen. De gemeente Utrecht kon nu zelf besluiten tot bouw van de toren, terwijl die straks ook buiten Utrecht te zien is.

Cramer gaat onder meer in overleg met minister voor Wonen, Wijken en Integratie Ella Vogelaar (PvdA) kijken naar de precieze invulling van de afspraken met provincies en gemeenten. "Daarbij wil ik graag uiteenlopende actuele zaken betrekken. Denk aan kantoren, appartementen, windturbines, windmolens, hoogspanningsverbindingen", licht de bewindsvrouw toe. "Aan de hand van een dergelijk afwegingskader kunnen huidige en komende hoogbouwontwikkelingen, inclusief de Belle van Zuylen-toren, worden getoetst."

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden