Cramer stelt kennisplatform voor straling in

(Novum) - Minister van Vrom Jacqueline Cramer (PvdA) heeft maandag het Kennisplatform Elektromagnetische Velden en Gezondheid ingesteld. Het platform gaat organisaties die met burgers en bestuurders praten over elektromagnetische velden ondersteunen met betrouwbare interpretaties van wetenschappelijk onderzoek, meldt het ministerie van Vrom. Met het platform bundelen verschillende organisaties kun kennis om de maatschappij beter te informeren over de gezondheidseffecten van elektromagnetische straling.

Het Kennisplatform informeert ook over de resultaten van het onderzoek Elektromagnetische Velden en Gezondheid dat ZonMw uitvoert. De overheid wil zo op de hoogte blijven van de bestaande en nieuwe technologische ontwikkelingen op het gebied van elektromagnetische velden, zegt het ministerie.

Het platform is een samenwerking tussen het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu, kennisinstituut TNO, de GGD's, agentschap Telecom en ZonMw. Voorzitter van het platform is burgmeester van Den Bosch Ton Rombouts (CDA). De Gezondheidsraad treedt op als adviseur van het platform.

Antennes voor mobiele telefonie, radio en televisie maken elektromagnetische velden om informatie te versturen. Verder komen de velden ook voor bij draadloze toepassingen zoals afstandsbedieningen, babyfoons en anti-diefstalpoortjes en als bijproduct bij stroomvoorzieningen, zoals bovenleidingen van treinen en hoogspanningslijnen.

De Gezondheidsraad concludeerde in februari op basis van Zwitsers onderzoek van vorig jaar dat de straling van UMTS-masten op korte termijn onschadelijk is voor de gezondheid van omwonenden. Cramer benadrukte vrijdag na de ministerraad dat mensen niet ongerust hoeven te zijn. De bewindsvrouw stelde dat het onderzoek dient om 'de vinger aan de pols te houden'.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden