Cramer houdt vast aan bouw kolencentrales

(Novum) - Minister van Milieu Jacqueline Cramer (PvdA) houdt vast aan de bouw van vier kolencentrales. Dat bleek vandaag tijdens een debat in de Tweede Kamer, waar kritisch werd gereageerd op haar voornemen.

Als de elektriciteitscentrales er al komen, dan moeten ze voldoen aan strenge voorwaarden zoals de opslag van CO2 en de mogelijkheden om biomassa te stoken, zei PvdA'er Diederik Samsom. Hij heeft een 'klimaatneutrale' centrale voor ogen. De 'klassieke broeikaskanonnen' komen er niet, zei Samsom. Ook moet de CO2-uitstoot volgens hem op Europees niveau worden aangepakt.

GroenLinks wil de bouw van de centrales voorkomen. Wijnand Duyvendak (GL) stelde voor een 'kolenbelasting' te introduceren om nieuwe investeerders te ontmoedigen. PvdA, SP en CU vinden het voorstel interessant om achter de hand te houden voor het geval de Europese aanpak er niet komt.

Het CDA en VVD wilden eveneens opheldering van de minister. De bouw van nieuwe centrales lijkt haaks te staan op het ambitieuze klimaatbeleid van het kabinet, zei Helma Neppérus (VVD). CDA en CU dwarsbomen het voorstel van de minister niet, hoewel er 'veel vragen zijn', zei Liesbeth Spies (CDA). De PVV steunt de minister.

Cramer zei begrip te hebben voor de zorgen van de Kamer. Maar de bouw van nieuwe centrales is onvermijdelijk. De overgang naar een duurzame economie is niet mogelijk zonder op korte termijn kolencentrales te bouwen. De bewindsvrouw verweet de Kamer een gebrek aan begrip voor dit dilemma. "Voor elektriciteit hebben we kolen, gas of kernenergie nodig. Een alternatief is er niet."

De nieuwe kolencentrales moeten voldoen aan de nieuwste milieueisen, zei Cramer. Het worden de 'schoonste centrales ter wereld', met mogelijkheid tot het opslaan van CO2 en het bijstoken van biomassa. Vanaf 2012 komt er waarschijnlijk een emissiehandelssysteem, waardoor een Europees plafond aan de uitstoot van het broeikasgas komt. De rechten worden dan voor veel geld geveild, waardoor het 'hartstikke duur' wordt om CO2 uit te stoten. Dan maakt het niet meer uit of er een kolencentrale in Nederland wordt gebouwd of net over de grens in Duitsland, stelde Cramer.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden