Review

’Cradle to cradle’: Braungart’s zegetocht door Nederland

Zelden bracht een Tegenlicht-uitzending zo veel teweeg als ’Afval is Voedsel’, in 2006. Hierin tonen de chemicus Michael Braungart en de architect William McDonough aan dat economische groei goed kan zijn voor mens en milieu én voor de ondernemer. Voorwaarde is wel dat ’Cradle to Cradle’ wordt geproduceerd. Het Cradle to Cradle-concept komt er in het kort op neer dat alle producten zo worden ontworpen dat ze in de afvalfase óf voedsel vormen voor de biosfeer (en dus volledig en onschadelijk afbreekbaar zijn) óf dat het afval in zijn geheel kan worden omgezet in grondstof voor nieuwe producten. Zo wordt duurzaamheid een vorm van industriële ecologie.

Dit concept voor een nieuwe industriële revolutie is zo aangeslagen in Nederland dat Braungart en McDonough als helden worden onthaald. Braungart kreeg zelfs een leerstoel aan de Technische Universiteit Twente. En organisaties als het ministerie van VROM, de gemeentes Venlo en Almere, de provincie Limburg en de Floriade willen Cradle to Cradle gaan.

En zo waart het Cradle to Cradle-virus door Nederland. Reden genoeg om een vervolg te maken op ’Afval is voedsel’ met een Nederlandse invalshoek. Programmamaker Rob van Hattum en researcher Gijs Meyer Swantee volgen Michael Braungart op zijn zegetocht door Nederland. Deze Man met een Missie legt producerend en ondernemend Nederland het vuur na aan de schenen en dwingt ze om duurzaam produceren serieus te nemen.

’Afval is Voedsel: het gevolg’ maakt deel uit van een reeks van vijf waarin Tegenlicht de schijnwerpers richt op de dilemma’s van het moderne ondernemen.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden