CPB: WW-premie per bedrijf levert 15 000 banen op

Van onze parlementsredactie DEN HAAG - Het invoeren van een per werkgever verschillende WW-premie kan zorgen voor een groei met 15 000 banen en levert een besparing van 400 miljoen gulden op bij de uitgaven voor sociale zekerheid.

De WW-premie voor een werkgever zou dan hoger moeten zijn, naarmate de onderneming in het nabije verleden meer mensen heeft ontslagen.

Dit blijkt uit berekeningen van het Centraal planbureau, gemaakt ten behoeve van een discussie in de Sociaal-economische raad over de toekomst van de sociale zekerheid. Het idee van een gedifferentieerde WW-premie is komen overwaaien uit de Verenigde Staten. Na enthousiaste reacties van Kamerleden, die daar vorig jaar op bezoek waren, beloofde staatssecretaris Linschoten van sociale zaken een onderzoek. Dat is nog niet gepubliceerd.

Het Planbureau houdt in zijn berekeningen wel een paar slagen om de arm. Het aantal banen extra en de besparing hangen af van de mate van premiedifferentiatie en van de duur van de werkloosheid. Maar in het ongunstigste geval leidt het systeem tot een daling van 5 000 volledige WW-uitkeringen per jaar en een besparing van 150 miljoen gulden.

Uit berekeningen van het College van toezicht sociale verzekeringen blijkt dat de uitgaven voor de sociale-zekerheidswetten dit jaar zullen dalen met 4,3 miljard gulden tot 83,3 miljard. Die daling is vooral toe te schrijven aan de privatisering van de Ziektewet, die op 1 maart van kracht is geworden. Daarbij worden werkgevers verplicht zieke werknemers een jaar lang minstens 70 procent van het loon door te betalen.

Arbeidsongeschikten

Het aantal arbeidsongeschikten is in februari dit jaar verder teruggelopen met 800 tot 858 000. Omgerekend naar volledige WAO-uitkeringen ging het om een daling met 12 000 tot 749 000. Tegenover 7 100 nieuwe ontvangers van een WAO/AAW-uitkering stonden 7 900 uitstromers. Het kabinet heeft al plannen voor een gedifferentieerde WAO-premie om het beroep op de WAO verder terug te dringen. Het aantal WW-uitkeringen steeg in februari met 12 000 tot 428 000. De stijging is vooral veroorzaakt door seizoensinvloeden.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden