CPB: tekort niet hoger dan werd gevreesd, werkloosheid stijgt

Een vrouw met een tas van de Lidl. De consumenten houden de hand op de knip door onzekerheid op de huizenmarkt, de verlaging van pensioenen en de hoge werkloosheid.Beeld ANP

Een nieuwe bezuinigingsronde voor 2014 is onafwendbaar, zo blijkt uit de nieuwe ramingen van het CPB. Dit jaar komt het begrotingstekort uit op 3,3 procent, volgend jaar op 3,4 procent.

De tekorten vallen beide jaren hoger uit dan de EU-norm van 3 procent, maar iets minder slecht dan waar de afgelopen weken rekening mee werd gehouden.

De coalitie van VVD en PvdA heeft al afgesproken dat een te hoog tekort in 2013 niet leidt tot extra bezuinigingen. Anders is dat voor 2014. Dat jaar wil het kabinet het tekort wel degelijk weer hebben teruggebracht tot maximaal 3 procent. Daarvoor is waarschijnlijk een bezuinigingspakket nodig dat oploopt tot 5 miljard euro. Dat geeft ruimte om ook nog wat te doen aan een verbetering van de koopkracht van ouderen en het stimuleren van de werkgelegenheid in de bouw.

Een tegenvaller is de oplopende werkloosheid, die in 2014 verder stijgt naar 575.000, wat neerkomt op 6,5 procent van de beroepsbevolking. Daarenten zwakt de inflatie af van 2,75 procent voor dit jaar naar 2,00 procent in 2014.

Bovendien voorspelt het CPB dat de consumentenbestedingen in dat jaar weer licht zullen toenemen, met 0,25 procent. Dit is opvallend aangezien het consumentenvertrouwen de afgelopen jaren naar een dieptepunt is gezakt en de consumentenbestedingen zowel in 2012 als in 2013 met 1,25 procent daalden.

Het tekort voor dit jaar is fors hoger dan het Centraal Planbureau bij het aantreden van het kabinet voorspelde, maar ietsje lager dan de Europese Commissie vorige week raamde.

De economische krimp wordt dit jaar geraamd op 0,5 procent, iets minder slecht dan Brussel verwachtte. In de loop van dit jaar begint de economie weer te groeien, voorspelt het CPB. Volgend jaar groeit de Nederlandse economie dan 1 procent. De werkloosheid stijgt dit jaar verder, naar 6,5 procent in 2014.

Het kabinet vroeg woensdag oppositiepartijen om de bereidheid te tonen mee te denken over een bezuinigingspakket. VVD en PvdA hebben oppositiepartijen nodig omdat ze samen geen meerderheid hebben in de Senaat.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden