CPB: tekort boven 3 procent, werkloosheid loopt op

Minister van Financiën Jeroen Dijsselbloem bezocht gisteren onder meer fractieleider Alexander Pechtold van D66 Beeld ANP
Minister van Financiën Jeroen Dijsselbloem bezocht gisteren onder meer fractieleider Alexander Pechtold van D66Beeld ANP

Het Nederlandse begrotingstekort overschrijdt de komende twee jaar de Europese norm van 3 procent. De werkloosheid loopt in 2013 en 2014 op tot 6,5 procent van de beroepsbevolking. De economische krimp houdt ook dit jaar aan. Pas volgend jaar is groei te verwachten. Dat blijkt uit cijfers die het Centraal Planbureau vanochtend bekendmaakte.

Joost de Vries en Jeroen Visser

In 2013 zal het overheidstekort uitkomen op 3,3 procent. In 2014 komt het tekort bij ongewijzigd beleid uit op 3,4 procent. Wat betreft het tekort is de prognose van het CPB iets gunstiger dan een recente raming van de Europese Commissie (3,6 procent bnp). De totale staatsschuld loopt de komende twee jaar op tot 75 procent van het binnenlands product. Dat binnenlands product, de totale som van de Nederlandse economie, groeit volgens het CPB in 2014 tot 626 miljard.

De werkloosheid blijft de komende twee jaar stijgen. In 2013 verliezen nog eens 90.000 mensen hun baan, het aantal werklozen loopt op tot 560.000 dit jaar en 575.000 in 2014.

De Nederlandse economie begint in de loop van het jaar aan te trekken, maar over het gehele jaar 2013 is de krimp toch 0,5 procent. Het CPB voorspelt dat de economie volgend jaar aantrekt en groeit met 1,0 procent.

Sombere cijfers voor 2013
Het CPB meldt dat voor dit jaar de raming niet veranderd is ten opzichte van de kortetermijnprognoses van december vorig jaar. Door een tegenvallende conjunctuur in 2012, blijft Nederland ook in 2013 in een recessie. Consumenten houden de hand op de knip: de consumptie loopt terug met 1,5 procent. Op de woningmarkt lopen de bestedingen zelfs terug met 7 procent. Alleen de export laat positieve cijfers zien, een groei van ruim 3 procent in 2013.

Pas in 2014 trekt de economie aan, gedreven door een groeiende wereldeconomie, maar de situatie op de binnenlandse markt blijft zorgelijk. De export stijgt verder met een groei van 5 procent. Daarentegen dragen de binnenlandse bestedingen ook volgend jaar niets bij aan de groei. De werkloosheid loopt ondanks lichte economische groei volgend jaar verder op tot 6,5 procent.

Bezuinigingen
Woensdag sprak minister Jeroen Dijsselbloem (Financiën) met de meeste fractievoorzitters om te bespreken welke stappen het kabinet nu wil nemen. VVD en PvdA willen volgend jaar het begrotingstekort terugbrengen onder de Europese norm van 3 procent en zullen dus extra moeten bezuinigen. Het CPB beraamt dat in 2014 3 miljard euro aan 'tekortreducerende maatregelen' nodig zijn om het tekort onder de 3 procent te brengen. Omdat het kabinet geen meerderheid heeft in de Eerste Kamer is het afhankelijk van steun van de oppositie. Het kabinet zal nu eerst zelf voorstellen doen voor verdere bezuinigingen.

De balans van mee- en tegenvallers pakt netto positief uit voor het tekort. De telecomveiling van 4G, de nationalisatie van SNS Reaal, een eenmalige resolutieheffing en de garantieregeling met DNB leveren de staat per saldo 1 miljard in 2013 en 2 miljard euro in 2014 op. Ondanks die netto meevaller blijft het tekort boven de Europese norm.

Het is niet zeker of het kabinet in 2013 nog extra bezuinigingen wil doorvoeren. Minister Dijsselbloem van Financiën zei gisteren op vrijdag de CPB-cijfers te zullen bespreken in de ministerraad. VVD-fractievoorzitter Halbe Zijlstra zei gisteren in de Volkskrant dat zijn partij voor dit jaar een uitzondering wil maken. Coalitiegenoot PvdA zit op dezelfde lijn. Eurocommissaris Olli Rehn liet vrijdag al doorschemeren dat Nederland dit jaar respijt zal krijgen om het tekort terug te dringen. Nederland moet daarvoor 30 april een voorstel indienen bij de Europese Commissie.

Over twee weken komt het CPB met een toelichting op de cijfers, als het Centraal Economisch Plan 2012 (CEP) wordt gepresenteerd.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden