CPB: 'Overheidstekort daalt fors'

null Beeld anp
Beeld anp

Het begrotingstekort daalt fors door de aantrekkende economie. Dit jaar komt het tekort op 2,9 procent en volgend jaar op 2,1 procent. Dat blijkt vandaag uit nieuwe ramingen van het Centraal Planbureau (CPB). De rekenmeesters presenteerden voor het eerst een prognose voor 2015.

De cijfers zijn een forse opsteker voor het kabinet, dat voor volgend jaar waarschijnlijk niet extra hoeft te bezuinigen. Het tekort voor dit jaar werd in december nog geraamd op 3,1 procent maar komt dus waarschijnlijk uit op 2,9 procent en is daarmee al weer binnen de norm van de Europese Unie. Nederland had op zich respijt tot 2015 om het tekort binnen die norm te brengen.

De groei trekt ook aan en komt dit jaar op 0,75 procent en volgend jaar op 1,25 procent. De werkloosheid loopt dit jaar nog op tot 650.000 personen, maar daalt volgend jaar licht als gevolg van een stijgende werkgelegenheid. De inflatie komt in beide jaren uit op 1,5 procent.

Het CPB spreekt van een voorzichtig economisch herstel. De Europese Commissie was vorige week nog iets positiever over de economische groei en raamde die voor dit jaar op 1 procent. Het CPB voorspelde vorig jaar december voor dit jaar nog een groei van 0,5 procent.

Het CPB maakt de voorlopige cijfers dinsdag om 9.00 uur bekend. Over 2 weken komen de definitieve ramingen voor dit en volgend jaar, die dan voor het eerst worden toegelicht door de nieuwe CPB-directeur Laura van Geest.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden