CPB laakt subsidie voor roetfilter

(Novum) - Het ministerie van Vrom geeft dit jaar 110 miljoen euro subsidie aan mensen die een roetfilter op hun dieselauto, bestelwagen of truck monteren, terwijl niet is aangetoond dat de filters werken. Dat schrijft het AD. Het Centraal Planbureau (CPB) zou vanwege dat ontbrekende bewijs de subsidieregeling niet als 'effectief' hebben willen bestempelen.

"Vrom was niet in staat te zeggen hoeveel gram roet de filters tegenhouden", licht het CPB in de krant toe. "Daarom konden we niet zeggen hoe effectief de subsidieregeling is. Wellicht was het verstandig geweest om op kleinere schaal met de filters te experimenteren.''

Het CPB beoordeelde begin dit jaar de regeling die geldt voor bestaande vrachtwagens. Het kabinet heeft daarvoor dit jaar zeventig miljoen euro beschikbaar. Daarbovenop komt nog veertig miljoen voor personenauto's en bestelwagens. De achteraf gemonteerde filters werken allemaal volgens hetzelfde principe, schrijft het AD.

"Je kan alles onderzoeken, maar soms moet je gewoon wat doen,'' reageert een woordvoerster van Vrom in de krant. "De producenten hebben ons gegarandeerd dat de roetfilters de gevraagde reductie bereiken. TNO en de Duitse TÜV geven ook aan dat ze werken.''

Het gebruik van een filter doet de uitstoot van fijnstofdeeltjes met 44 procent dalen, zo liet TNO eind vorige maand weten. Ook zou er geen aanleiding zijn tot zorgen over schadelijke gezondheidseffecten van roetfilters in dieselauto's, zoals eerder dit jaar werd gevreesd. Een roetfilter laat uitlaatgassen door maar vangt roetdeeltjes op. In het bijzonder uitlaatgassen van dieselauto's bevatten veel roet, het zogenoemde fijn stof. Het ministerie heeft daarom een subsidie van vijfhonderd euro toegekend aan automobilisten die een roetfilter in hun dieselauto plaatsen.

Ruim tienduizend automobilisten maken van de regeling gebruik. Op basis van het onderzoek van TNO zag minister van Vrom Jacqueline Cramer (PvdA) geen reden om de subsidieregelingen voor het stimuleren van roetfilters aan te passen.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden