CPB-cijfers: tekort in 2013 boven Europese 3 procent

Minister van Financiën Jeroen Dijsselbloem, in de achtergrond premier Mark Rutte Beeld ANP
Minister van Financiën Jeroen Dijsselbloem, in de achtergrond premier Mark RutteBeeld ANP

Het begrotingstekort van het Rijk komt volgend jaar uit op 3,3 procent, 0,3 procentpunt boven de Europese norm van maximaal 3 procent van het bruto binnenlands product (bbp). Dat blijkt uit de vierde en laatste raming over 2012 van het Centraal Planbureau (CPB).

Joost de Vries

Het CPB stelt in de decemberraming de verwachtingen naar beneden bij omdat de groei van de economie in 2012 is tegengevallen. 'In feite krimpt de Nederlandse economie al anderhalf jaar, pas in de tweede helft van 2013 treedt enig herstel op', staat in het bericht te lezen. Nederland wordt ook geraakt door krimp in de rest van Europa.

De rekenmeesters verwachten dat de Nederlandse economie dit jaar 1 procent is gekrompen en volgend jaar nog eens 0,5 procent zal krimpen. De werkloosheid loopt daardoor op tot 6 procent in 2013. Het CPB voorspelt een krimp van 0,5 procent voor de eurozone in 2013 en 0,25 procent in 2014. 'Ondanks diverse maatregelen die de structurele kracht vergroten, presteert de Nederlandse economie in vergelijking met andere eurolanden teleurstellend.'

Het Nederlandse begrotingstekort is dit jaar nog 3,8 procent van het bbp. Volgend jaar zal dat worden verbeterd tot 3,3 procent. Dat is nog steeds boven de Europese norm van 3 procent. 'Ondanks de fors tegenzittende economie verbetert het tekort, dankzij de omvangrijke bezuinigingen en lastenverhogingen.' In september verwachtte het CPB voor 2013 nog een tekort van 2,7 procent.

Dat verschil is te verklaren door een slechte economie en tegenvallende belastinginkomsten. 'We zijn verrast door een slecht derde kwartaal', zegt Johannes Hers van het CPB in een reactie op Radio 1. 'Het saldo voldoet dus niet aan de in Brussel afgesproken norm. Het is nog niet duidelijk hoe daar in Brussel mee zal worden omgegaan.'

De beslissing over de noodzaak van extra bezuinigingen is aan de politiek, zegt Hers. Hij maakt daarbij wel de kanttekening dat nieuwe bezuinigingen tot gevolg hebben dat het besteedbaar inkomen van mensen achteruitgaat en vervolgens de consumptie verder afneemt.

De Nederlandse Bank
Anderhalve week geleden presenteerde De Nederlandsche Bank (DNB) ook al sombere economische verwachtingen voor de komende jaren. Volgens DNB komt het begrotingstekort volgend jaar uit op 3,5 procent van het bbp en ook in 2014 zou het tekort niet aan de Europese norm voldoen. Een tegenvallende economische groei en een oplopende werkloosheid maken volgens DNB nog meer bezuinigingen nodig.

Volgens DNB zijn alle stimulansen voor de economie weggevallen. De consumptie en investeringen blijven dalen, net als de uitgaven van de overheid. Door de grote economische problemen in de eurozone neemt de export daarnaast nauwelijks toe.

Het kabinet volgt de voorjaarsramingen van het CPB en heeft niet gereageerd op de cijfers van DNB. Ook naar aanleiding van deze kortetermijnraming van het CPB zal de regering niet ingrijpen. Pas eind februari, wanneer het CPB een nieuwe voorjaarsraming presenteert, zal de coalitie van VVD en PvdA zich beraden op eventuele nieuwe ingrepen. Dit is gebruik, omdat het kabinet traditiegetrouw in september de begroting voor het volgende jaar presenteert en pas na een halfjaar op basis van nieuwe ramingen kan overwegen om het ingezette beleid bij te stellen.

Minister van Financiën Jeroen Dijsselbloem is niet verrast door de cijfers. 'De vooruitzichten van het Centraal Planbureau en die van De Nederlandsche Bank liggen in grote lijnen in elkaars verlengde. De kern is hetzelfde: het herstel van onze economie vergt meer tijd. Dat is uiteraard zorgelijk, ook met het oog op het op orde brengen van de overheidsfinanciën.' Hij laat zich echter niet verleiden tot speculaties over aanvullende maatregelen. 'Die afweging maakt het kabinet zoals gebruikelijk in het voorjaar, op basis van de dan actuele CPB-ramingen. Dan beoordelen we hoe we ervoor staan en wat er wel of niet nodig is.'

Catshuis
Het vorige kabinet-Rutte zag zich afgelopen voorjaar door CPB-ramingen genoodzaakt opnieuw aan de onderhandelingstafel plaats te nemen. Zeven weken overleg in het Catshuis liepen echter op niets uit, PVV-leider Wilders wilde niet tekenen voor de bezuinigingen. Ze kwamen er toch, Kunduzpartijen VVD, CDA, D66, ChristenUnie en GroenLinks sloten binnen een week een nieuw akkoord over ruim 12 miljard aan extra bezuinigingen.

De nieuwe coalitie van VVD en CDA heeft afgesproken 16 miljard euro te bezuinigen in de komende vier jaar. Dat bedrag komt bovenop de 30 miljard aan ombuigingen reeds ingezet door het eerste kabinet Rutte en het Lenteakkoord van de Kunduzpartijen. Het is dus nog afwachten of daar in het voorjaar nog een nieuw bedrag overheen komt.

Als het tekort inderdaad gaat uitkomen op 3,3 procent betekent dit dat ongeveer 2 miljard euro extra bezuinigd moet worden.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden