Bijstand

CPB: bijstand met minder regels werkt toch niet

Trouw nieuws.Beeld RV

Mensen in de bijstand die verplicht moeten solliciteren, komen niet altijd sneller aan een baan. Zo’n sollicitatieplicht betekent niet dat er meer mensen uit de bijstand komen, stelt het Centraal Planbureau (CPB) na de evaluatie van experimenten met de bijstand in verschillende gemeenten.

Zes gemeenten Deventer, Groningen, Nijmegen, Tilburg, Utrecht en Wageningen mochten van verantwoordelijk staatssecretaris Tamara van Ark experimenteren met de bijstand. Sommige mensen kregen veel begeleiding en verplichtingen, anderen mochten meer verdienen bovenop hun uitkering. Weer anderen kregen juist nauwelijks verplichtingen opgelegd. 

In Utrecht werkte die aanpak. Bijstandsgerechtigden kwamen zonder sollicitatieplicht vaker uit hun uitkering dan de huidige regels. De gemeente Utrecht wilde er daarom mee doorgaan, schreef Trouw eerder.

Maar een sollicitatieplicht leidt er dus volgens het CPB niet toe dat meer mensen uit de bijstand ‘klimmen’ en een baan krijgen, zo concludeert het planbureau na analyse van alle proeven. Als werklozen makkelijker wat extra’s kunnen verdienen bovenop hun bijstandsuitkering en meer worden begeleid, stromen ze wel eerder door naar deeltijdbanen, concludeert het CPB, al blijven alle maatregelen een 'nihil’ effect geven. 

“De ‘geringe effecten’ doen niets af aan het doel om zo veel mogelijk bijstandsgerechtigden te helpen om mee te doen en een eigen inkomen te verdienen”, reageert Van Ark op het onderzoek. Eind vorig jaar kondigde Van Ark aan dat alle gemeenten ervoor moeten zorgen dat bijstandsgerechtigden een ‘tegenprestatie’ leveren: ze moeten een studie, stage of werktraject volgen in ruil voor hun bijstandsuitkering.

Lees ook: Gemeenten enthousiast: bijstand met minder regels blijkt te werken

De gemeente Utrecht wil de sollicitatieplicht voor een deel van de bijstandsgerechtigden opheffen, anderen moeten juist extra begeleiding krijgen. Dat liet GroenLinks-wethouder Linda Voortman begin mei weten na een experiment met een alternatieve aanpak voor de bijstand

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden