’Cowboys van de duinen’ zoeken kunstschat in bunker

amsterdam – In een bunker in de Zandvoortse duinen denken amateuronderzoekers een kunstschat te hebben ontdekt.

Volgens de Zandvoortse Bunkerploeg zou het gaan om vier sculpturen en twaalf schilderijen, van onder anderen Emil Nolde en Max Beckmann. De vereniging kreeg de tip van de zoon van de voormalige Duitse officier en kunststudent Müller.

Die was in 1942 in Zandvoort gelegerd, waar hij als Sturmbahnführer bij de ontruiming van Zandvoort kunstwerken ontdekte en deze in een geheime bunker veilig stelde. De Bunkerploeg ontdekte de dichtgemetselde bunker Küver Wiederstandnest L596 enige tijd geleden.

Inmiddels heeft de Bunkerploeg via een luchtkoker foto’s gemaakt. Ronald van der Mije, medeoprichter van de Zandvoortse Bunkerploeg, denkt op een foto drie gesloten kisten en een object te zien dat op een sculptuur lijkt.

Gerard Wilmink, directeur van museum De Cruquius en bestuurslid van de Bunkerploeg, vindt deze constatering voorbarig. „De foto’s zijn onscherp en onderbelicht. Het zou heel goed kunnen dat de zogenaamde sculptuur niets meer is dan losgelaten isolatiemateriaal.”

Van Der Mije en zijn collega Engel Scholtenlo, ook wel de ’cowboys van de duinen’ genoemd, zijn de enige twee die precies weten waar de bunker ligt. Zo hopen ze schatzoekers op afstand te houden. Wilmink is blij dat hij met zijn museale achtergrond invloed heeft op de amateurs.

„De jongens van de Bunkerploeg zijn zo enthousiast en willen het liefst de bunker gelijk openbreken. Maar als je een luchtdichte bunker zomaar opent, raken mogelijke kunstwerken binnen een half uur al in verval.”

Van de gemeente Zandvoort mag de bunker pas uitgegraven worden als gespecialiseerde hulp is ingeschakeld. Van der Mije hoopt over vier tot vijf weken te kunnen beginnen.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden