'Cowboy' Jim gebruikt zijn rekenmachine als pistool

Hoewel de cowboy feitelijk een hoeder van een veestapel is, ligt de associatie toch al gauw voor de hand met die van de ruwe bolster, die zijn gelijk bevecht met zijn pistool.

Jim Rogers is zo'n type, maar in plaats van een pistool gebruikt hij een calculator. Zijn woorden dienen als munitie, waarmee hij wereldwijd vlijmscherpe financiële analyses maakt. Tegen de achtergrond van de herdenking van de 'Fluwelen Revolutie' in Tsjechië portretteert Jos de Putter het financiële brein zondag in VPRO's 'De Nieuwe Wereld'.

Rogers reist momenteel de wereld rond in een knalgele luxe vierwiel-aangedreven Mercedes coupé (type M) met gestroomlijnde aanhangwagen. En niet alleen voor het reisplezier, maar ook om zijn financiële visie te etaleren daar waar hij aanmonstert en investeert indien dat kansrijk lijkt.

Van dat laatste weet hij veel. Erg veel, zo blijkt uit zijn conduitestaat. In de jaren zeventig leidde Rogers het Quantum-fonds samen met de rijke filantroop George Soros. Het koppel maakte furore met de handel in aandelen van speculatieve fondsen. Rogers werd een legende op Wall Street en zwaaide op 37-jarige leeftijd af. Als werknemer ging hij met pensioen, maar feitelijk begon hij gewoon voor zichzelf. Hij doceerde financiën aan de Columbia University, becommentarieerde de geldhandel voor verschillende televisiestations en bleef aandelen kopen waarin hij geloofde.

Dat doet hij nu nog steeds. In een tijdschrift liet hij optekenen dat de ingedutte Oostenrijkse aandelenmarkt 'je van het' zou worden. Iedereen geloofde hem direct. Smakelijk dist hij het verhaal op van de enige bankbediende die namens zijn werkgever de aandelenhandel volgde. Terwijl hij zich versliep explodeerde de handel. Met dank aan Rogers.

Aan zijn huidige tocht rond de wereld per luxe auto ging een eerdere rondreis vooraf. In 1990 vertrok hij met een vriendin voor een wereldtoer per motor. Behalve avontuur gaf hij aan wie het ook maar horen wilde economische en beleggingsadviezen. En passant kocht hij aandelen in landen die hij bezocht. In het boek dat hij over die tocht schreef ('Investment Biker, On the road with Jim Rogers') zegt hij vooral groeikansen te zien in landen die hopeloos achterlopen.

Vanuit dat standpunt bezien, konden Tsjechische investeerders vorig najaar zijn bezoek aan hun land enigszins hoopvol tegemoet zien. Het bleek ijdele hoop, want Rogers liet niets over van het financiële toekomstbeeld van Tsjechië. Jonge investeerders raadt hij aan naar het buitenland te vertrekken. De directeur van de autofabriek Skoda raakt verstrikt in zijn antwoorden in een poging zich de scherpe Rogers van het lijf te houden. Hoe hij het geld van zijn Russische opdrachtgevers moet binnenkrijgen? Hij blijft vaag.

In een forum met prominente vertegenwoordigers van bedrijven als General Electric en Volkswagen zegt Rogers doodleuk tegen zijn gehoor: ,,Ik zal hier de komende tien jaar geen cent investeren.'' Zijn medeforumleden zijn er beduusd van. Europeanen moeten de euro vooral zien als verzamelobject. Het wordt toch niks, is Rogers' stellige overtiging.

Er is ook een ontmoeting met de Nederlander Bessel Kok, die namens KPN de Tsjechische telefoondienst privatiseert en hoopt dat de investering van 1,5 miljard zich binnen een paar jaar terugverdient. De opgewekte Rogers zegt niet dat KPN niet moet investeren in Tsjechië, maar het kost weinig inlevingsvermogen om te concluderen dat hij dat wel vindt.

Op de beurs is het hoe dan ook makkelijker verdienen, berust Kok. En zo is het maar net, weet Rogers als geen ander. Hij heeft thans hoge verwachtingen van IJsland.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden