Coutinho: Ziekenhuis moet bacterie-uitbraak melden

RIVM-directeur Roel Coutinho © ANP Beeld
RIVM-directeur Roel Coutinho © ANP

Er moeten betere regels komen voor ziekenhuizen die kampen met een multiresistente bacterie-uitbraak. Zo zouden ziekenhuizen een besmetting van een multiresistente bacterie moeten melden, zodat er 'over de schouder meegekeken' kan worden of de aanpak slaagt. Dat zegt Roel Coutinho, directeur van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM), vandaag in de Volkskrant.

Patiënten worden steeds mobieler, waardoor het risico op het overbrengen van besmettingen toeneemt. toch bestaat nog geen goed systeem voor het melden van uitbraken. Tot nu toe is de aanpak van een bacterie-uitbraak de verantwoordelijkheid van het ziekenhuis zelf. Voor de verschillende bacteriën zijn richtlijnen over welke maatregelen een ziekenhuis moet nemen. 'Maar dat wil niet zeggen dat het ook altijd lukt om de uitbraak onder controle te krijgen. Daar is nu geen mechanisme voor', zegt Coutinho.

Niet verplicht

Het RIVM overlegt met de Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ) en het ministerie van Volksgezondheid over mogelijke maatregelen, zoals een meldplicht voor ziekenhuizen. Die zijn op dit moment niet verplicht om besmetting van een multiresistente bacterie te melden. In de praktijk is het wel de gewoonte om de Inspectie voor de Gezondheidszorg op de hoogte te stellen, zegt Edwin Boel, voorzitter van de Nederlandse Vereniging voor Medische Microbiologie.

De IGZ bevestigt dit. 'Als een besmetting gevolgen heeft voor de zorg in een ziekenhuis, worden wij altijd op de hoogte gesteld van het verloop en de aanpak', zegt een woordvoerder. Maar doordat een verplichting ontbreekt, kan het gebeuren dat ziekenhuizen dit niet of te laat doen, zoals bij de recente uitbraak in het Maasstad Ziekenhuis het geval was.

GGD voorstander

Of een meldplicht zin heeft en hoe die er vervolgens uit zou moeten zien, is nu onderwerp van gesprek tussen IGZ, het RIVM en het ministerie van Volksgezondheid. De GGD is voorstander van een meldplicht voor ziekenhuizen.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden