Couscous uit Tunesië

Ingrediënten voor 6 personen: 2-3 eetlepels (Tunesische) olijfolie, 1 rode ui (fijngehakt), 1 courgette (gehalveerd en in plakjes), 1 flespompoen, (blokjes), 1 wortel (in blokjes), 1 rode en 1 gele paprika (in blokjes), 2 portobello's of 100 gram kastanjechampignons ( in plakjes), 1 rode en 1 groene peper (in ragdunne reepjes), 1 kleine stevige aubergine (in vieren en vervolgens in plakjes), ca 1 liter hete groentebouillon, 1/2 theelepel (gerookt) paprikapoeder, 1/4 theelepel kardemompoeder, snufje zout, 1 eetlepel verse koriander (fijngehakt), 1 blikje kikkererwten, 2 Roma tomaten, 400-450 gram couscous, 1 theelepel sinaasappelrasp, 1-2 eetlepels Parmezaanse kaas (vers geraspt), 1-2 eetlepels geroosterde amandelen (fijngehakt)

Het is een lange ingrediëntenlijst, dat is waar. Maar deze couscous smaakt dan ook zo verfijnd dat het absoluut de moeite waard is om deze te maken. Net als een bezoek aan Tunesië trouwens. Het Bardo Museum vlakbij Tunis met de prachtige Romeinse en Byzantijnse mozaïeken, het museum in Carthago, (de tentoonstelling klassiek Carthago komt eind november dit jaar naar Leiden) en niet te vergeten het idyllische blauwwitte stadje Sidi Bou Said.

Het stadje heeft een levendig centrum voor kunstenaars waar toeristen graag komen. Al was het maar om de beroemde Babbalouni te proeven, een soort Nonnevotten (bekend Limburgs carnavalsgebak), luchtig gefrituurd gebak dat à la minute wordt gebakken. Je krijgt het warm in een vetvrij papiertje. Couscous wordt in Tunesië meestal geserveerd met lamsvlees of inktvis, maar deze vegetarische variatie met veel verse groenten en amandelen is mijn favoriet.

Verhit de olijfolie in een grote pan op een middelhoge warmtebron. Voeg de ui, courgette, pompoen en wortel toe. Bak, circa 5 minuten, onder geregeld omscheppen, tot de ui zacht wordt en glazig ziet.

Voeg de rode en gele paprika toe samen met de portobello's of kastanjechampignons. Bak circa 3 minuten mee. De groenten moeten stevig blijven.

Schenk de hete bouillon erbij en breng op smaak met paprikapoeder, kardemompoeder, zout en verse koriander. Breng alles aan de kook en zet de warmtebron laag. Voeg de uitgelekte kikkererwten en tomaten toe. Roer langzaam de couscous erdoor.

Dek de pan direct af en haal hem van de warmtebron. Laat 5 minuten afgedekt staan. Maak de couscous los met een vork. De couscous moet de helft van de hoeveelheid kookvocht hebben opgenomen.

Serveer de couscous net wat warmer dan kamertemperatuur. Garneer met sinaasappelrasp, geraspte kaas, en fijngehakte amandelen.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden