Courgettesoep

Ingrediënten voor vier personen: 2 courgettes, 2 uien, 2 teentjes knoflook, 2 eetlepels Thaise groene currypasta, 1 liter groentebouillon, 1/2 blik kokosmelk, 2 eetlepels zout, 1 rode peper, 4 eetlepels korianderblaadjes, 2 eetlepels olie.

Wilt u deze soep volledig vegetarisch houden, dan zult u zelf de currypasta moeten maken. Kant-en-klare currypasta wordt immers gemaakt met gedroogde garnalen (trasi). Neem in dat geval twee groene pepers, vijf gepelde teentjes knoflook, een serehstengel, een stukje laos (van drie centimeter), twee theelepels zout, een eetlepel gemalen koriander (ketoembar) en een theelepel gemalen komijn (djinten).

Snijd de pepers doormidden. Pel de ui en de teentjes knoflook en hak ze grof. Snijd het onderste witte deel van de serehstengel in stukken. Schil het stukje laos en snijd het grof. Doe de pepers, ui, knoflook, sereh, laos, ketoembar, djinten en twee eetlepels olie in een keukenmachine en pureer er een smeuïge pasta van.

Doe deze pasta in een potje. U heeft er voor deze courgettesoep twee eetlepels van nodig. Wat over is, kan nog enkele weken in de koelkast bewaard worden.

Was de courgettes en verwijder de uiteinden. Snijd de courgettes in blokjes. Pel de uien en snijd ze grof. Pel de knoflookteentjes en snijd ze fijn. Verhit de olie in een pan en fruit hierin, op laag vuur, de ui in een minuut of vijf glazig.

Voeg de knoflook toe. Doe er twee eetlepels Thaise groene currypasta bij en roerbak gedurende een minuut. Doe de blokjes courgette erbij, laat het geheel (nog altijd op een laag vuur) tien minuten zachtjes bakken. Roer alles geregeld even om. Verwarm ondertussen een liter groentebouillon. Voeg de helft van de bouillon toe aan de courgette en breng alles aan de kook.

Haal de pan na vijf minuten van het vuur en pureer de soep met een staafmixer. Schenk de rest van de bouillon bij de soep, voeg zout toe en breng alles opnieuw aan de kook. Voeg de kokosmelk toe en laat de soep dan nog een minuut of vijf zachtjes koken. Proef de soep en als deze nog wat hartiger mag worden, voeg dan nog wat zout toe.

Snijd de korianderblaadjes fijn. Snijd de rode peper in de lengte doormidden, verwijder de zaadjes en snijd de peper in halve ringetjes. Verdeel de soep over vier kommen of diepe borden. Strooi de korianderblaadjes en de rode peper over de soep en serveer direct.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden