Coup Burkina voorbij

Afgezette interim-president terug op post, met dank aan het volk

"We zijn trots op de onbevreesdheid van het Burkinese volk. Vooral de jongeren." De gisteren onder luid gejuich heraangetreden interim-president van Burkina Faso weet heel goed aan wie hij zijn vrijheid te danken heeft.

Een week lang werden Michel Kafando en de interim-premier van het doorgaans zo vredige West-Afrikaanse land gegijzeld door leden van de presidentiële garde. Vlak voor de verkiezingen, oorspronkelijk op 11 oktober gepland.

Dankzij de vastberadenheid van de Burkinabé, zoals de inwoners worden genoemd, kan Kafando weer aan het werk. Het was immers dankzij hen dat Kafando het roer bijna een jaar geleden overnam van langregeerder Blaise Compaoré (64).

Maar liefst 27 jaar was Compaoré president, en dat wilde hij eind vorig jaar via een grondwetswijziging ook nog eens tot aan zijn dood voortzetten. Een indrukwekkend burgerprotest voorkwam dat. Duizenden jongeren gingen de straten van Ougadougou op. Tegen de tijd dat de demonstranten het parlement waren binnengedrongen was Compaoré al gevlogen. Zo kwam er binnen een paar dagen een einde aan bijna drie decennia dictatuur. Wel vielen er minstens tien doden.

De nationale waarheids- en verzoeningscommissie beschuldigde de presidentiële garde (de RSP, 1200 man sterk) van het schieten op burgers en adviseerde de garde te ontbinden. Verder werden leden van Compaoré's partij van de verkiezingen van 11 oktober uitgesloten. Ook anderen die voorstander waren van Campaoré's idee van een ongelimiteerd presidentschap mochten zich niet kandidaat stellen. Paniek brak uit bij het eliteleger. Kort daarop werden Kafando en de interim-premier door de RSP gegijzeld.

Ook aan die coup is nu een einde gekomen. Het reguliere leger trok, op aandringen van het massaal protesterende volk, op naar Ouagadougou en gaf de RSP een ultimatum: overgeven of aangevallen worden. De coupplegers hielden het snel voor gezien. Onder andere omdat ze wisten dat ze buiten Ouagadougou weinig macht hadden.

Het is de vraag wat de waarde is van een inmiddels onder regionale druk getekend vredesakkoord. De RSP hebben beloofd in hun barakken te blijven en het leger zal zich terugtrekken tot vijftig kilometer buiten Ouagadougou. Van ontwapening van de RSP, beter getraind en uitgerust dan het reguliere leger, is geen sprake. Dat werpt de vraag op of de verkiezingen, uitgesteld tot november, alsnog verstoord kunnen worden.

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden