COTES DU RHONE-VILLAGES: EIGEN STIJL ONTBREEKT NOG

Importeurs: Albert Heijn/Alberto (075-599111), Baarsma (05133-2645), Van Dop (070-3862441), EDAH (04920-71911), Gall & Gall (02503-60543), HEMA (020- 5904911), Kwast Wijnkopers (02526-86741), Vinoblesse (02064-77273), Vroom & Dreesmann/In de Lanscroon (020-5959111)

Veruit de belangrijkste appellation van de streek is de gewone Cotes du Rhone, van oudsher de eenvoudige streekwijn voor alledaags gebruik. Iets hoger aangeschreven staat de appellation Cotes-du-Rhone-Villages, de wijn uit de betere dorpen. Cotes du Rhone-Villages werd als aparte appellation in het leven geroepen in 1966. De betere gronden werden afgebakend, de hoeveelheid wijn die van een hectare komt werd beperkt en de druiverassen die voor deze wijnen mogen worden gebruikt zijn edeler en beter.

Toch kun je er niet blindelings van uitgaan dat elke van de pakweg 13 miljoen flessen Cotes du Rhone-Villages die per jaar worden gemaakt beter is dan elke fles 'gewone' Cotes du Rhone. Wat de Villageswijnen opbreekt is het grote verschil in stijl tussen de wijnen onderling. Een belangrijke oorzaak voor dat verschil is de toepassing van allerlei verschillende manieren van wijnmaken. Veel producenten kiezen voor toepassing van een gisting op de manier van de Beaujolais: maceration carbonique. Dit betekent een fruitig, licht produkt, niet gemaakt om te bewaren, maar om binnen een tot twee jaar na de oogst te drinken. Zo'n wijn hoeft niet slecht te zijn, maar het is handig om te weten voor je hem koopt. Andere wijnmakers zijn veel meer uit op het maken van een wijn die even meekan, maar die in zijn jeugd dan ook nog niet erg genietbaar is. Een flinke dosis tannine (looizuur), die in de mond een sterk droge indruk achterlaat, verleent deze wijnen hun houdbaarheid. De wijnliefhebber kan echter niet aan het etiket zien wat voor type wijn er onder de kurk zit. Eerst proeven is dan het parool.

Wijnen uit sommige dorpen mogen zich onderscheiden met hun eigen dorpsnaam op het etiket, naast de appellation Cotes du Rhone-Villages. De wijnen uit deze dorpen kunnen extra interessant zijn, producenten kiezen zo voor het benadrukken van een eigen identiteit met wat meer kwaliteit. Dat is echter nog geen garantie voor een gelijkmatige kwaliteit. Enkele Villages-dorpen springen er in elk geval uit, zoals Beaumes-de-Venise, Cairanne, Sablet en Rasteau.

De geproefde Cotes du Rhone-Villages bleken vaak veel waar voor hun geld te bieden. Voor zo'n tien, vijftien gulden kun je heel fraaie wijnen kopen. De wijnen met een fruitige, gemakkelijke stijl zijn het sterkst vertegenwoordigd in het schap van de supermarkt. Albert Heijn heeft enige tijd geleden een hele serie Villages-wijnen met een eigen dorpsnaam op het etiket gentroduceerd, naast enkele 'gewone' Cotes du Rhone-Villages. De Cotes du Rhone-Villages van Domaine de Hauterive 1990 is lekker sappig en fruitig, met in de geur kersen, bramen, frambozen en een zachte, rijpe smaak, met wat tannines na; gewoon lekker (Albert Heijn, 9,95). Ook de Villages van Domaine Le Grand Retour 1990 is een prima wijn, met fruit en sap en een zachte, maar volle en behoorlijk geconcentreerde smaak, harmonieus, om nu te drinken (Albert Heijn, 9,95).

De gewone Cotes du Rhone-Villages 1990 van Caves St.-Pierre en de Chusclan 1990 van het Domaine du Colombier missen de kracht en het fruit van de eerdergenoemde wijnen (Albert Heijn, resp. 7,95 en 8,95). De andere supermarkten en grootwinkelbedrijven scoren wat lager. De Saint Maurice cuvee reservee 1990 van de Hema, is wat boertig en mist finesse en lekker fruit ( 7,95). De Cuvee d'Alliance 1990 van Gabriel Meffre (Edah, Dagmarkt, Torro) is gemakkelijk fruitig, de smaak is recht-toe-rechtaan en niet onaardig, met enige frisheid en een zuurtje in de afdronk ( 6,95).

Die van Gall & Gall, de Cotes du Rhone-Villages 1990 van J-C. Boisset, vind ik ronduit onaangenaam; het flesje van een halve liter is overigens wel een leuke vondst ( 5,95).

Vol en kruidig en aangenaam is Cotes du Rhone-Villages 1990 Cuvee Speciale, Lestours-Clocher van Arnoux & Fils: een prima, lekkere, ronde, kruidige, zachte wijn, met een bittertje, veel kracht en smaak, misschien iets zwaar, maar toch een aangename, prettige wijn (Baarsma, 9,95, te koop bij slijter en supermarkt).

In het soort dat nog wel even meekan, de wat stevigere types, zijn een paar heel fraaie wijnen te vinden, maar deze zijn meer het domein van de gespecialiseerde importeurs. Zeer aanbevolen is bijvoorbeeld de Domaine Sainte-Anne, Cuvee Notre Dame des Sellettes 1990, een voortreffelijke wijn, krachtig, mooi fruit, kruiden, een beetje chocola, bramen, kersen, cassis, veel smaak, aan de stevige kant, maar mooie rijpe tannines (Van Dop, 14,95). ook de 'gewone' Domaine Sainte-Anne mag er zijn: wat fruitiger, zachter, met veel fruit, kersen, sap, wat zachter en opener dan de Cuvee Notre Dame (Van Dop, 12,75). Een ander domein dat fraaie wijnen maakt is het Domaine de l'Ameillaud in het dorp Cairanne. De '89-er Cairanne, Cotes du Rhone-Villages, is een mooie, zachte, rijke wijn, met hout, vanille, kruiden, mooi fruit en een goede balans en lengte; eindigt met wat stevige, maar wel rijpe tannines (Kwast, 13,95). Hetzelfde domein maakt overigens ook een prettige en wat soepeler Cotes du Rhone '90, met zoet fruit -pruimen en kersen- en een sappige smaak zonder harde kanten (Kwast, 10,95).

Uit Sablet komt een heel stevige wijn, de 'Les Briguieres' 1989 van Domaine Piaugier: een stevige, geconcentreerde wijn, fruit, goede tannines en veel lengte; nu nog wat aan de harde kant, dus er is nog wat geduld nodig (Vinoblesse, 13,50).

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden