Cot adviseert gevraagd en ongevraagd bij rampen

Bij rampen of grootschalige incidenten is het haast traditie dat het Crisis Onderzoek Team (Cot) van de universiteiten van Leiden en Rotterdam een steentje bijdraagt aan de evaluatie. Ook burgemeester IJsselmuiden van Volendam heeft de hulp van het Cot ingeroepen, dit keer om te adviseren over de nasleep van de brand in zijn dorp. IJsselmuiden noemt het team een 'professionele adviserende instantie', waarvan hij 'waardevolle adviezen' verwacht.

Een willekeurige greep uit eerdere onderzoeken van het Cot van prof.dr. U. Rosenthal:

8 juli 1992

Een ontploffing in de harsfabriek van Cindu in Uithoorn kost drie werknemers het leven. Het Cot doet onderzoek naar de rampenbestrijding van de gemeente.

4 oktober 1992

Meteen na de Bijlmerramp in Amsterdam verschijnen zes wetenschappers van het Cot op de rampplek. Een onderzoek volgt. In mei 1993 komt het rapport uit met adviezen aan de gemeente om onder meer de nazorg in het rampenplan op te nemen en de informatie en geruchten die tijdens een ramp de ronde doen beter te verwerken.

8 mei 1993

In opdracht van de gemeenteraad roept de burgemeester van Den Haag de hulp in van het Cot als 'externe deskundige', om het optreden van de politie tijdens de studentendemonstratie van 8 mei dat jaar te onderzoeken.

15 juli 1996

Ook bij de Herculesramp in Eindhoven is het Cot direct aanwezig op de rampplek. Op eigen initiatief begint het team een onderzoek. Na drie maanden komt het Cot later met scherpe kritiek op de organisatie van de luchtmacht en de gemeente Eindhoven.

13 mei 2000

Het Cot adviseert de gemeente Enschede tijdens de nasleep van de vuurwerkramp over het verstrekken van informatie aan betrokkenen en media. Op verzoek van de gemeente volgt een onderzoek naar het toezicht van de gemeente op vuurwerkbedrijf S.E. Fireworks.

18 december 2000

Burgemeester A. Rombouts van Den Bosch verzoekt het Cot om de toedracht van de rellen te onderzoeken die ontstonden na de dood van een voetbalsupporter.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden