Update

Costa Concordia kan Italië ergste milieuramp in 20 jaar bezorgen

Het gekapseisde cruiseschip Costa Concordia voor de kust van het eiland Giglio. Beeld REUTERS
Het gekapseisde cruiseschip Costa Concordia voor de kust van het eiland Giglio.Beeld REUTERS

Als bergingswerkers er niet in slagen de brandstof weg te pompen uit het gekapseisde cruiseschip Costa Concordia, zou dat de ergste milieuramp in 20 jaar betekenen voor Italië. De duizenden tonnen brandstof die nog in het schip opgeslagen liggen, kunnen de flora en fauna in het bijzondere gebied verwoesten.

De Costa Concordia ligt op de rand van een afgrond, vlakbij het eiland Giglio. Als het schip verder zinkt, valt de brandstof, 2.400 ton zware diesel en smeerolie, niet meer te bergen. Experts waarschuwen dat als het in de zee belandt, dat het de ergste Italiaanse milieuramp zou zijn sinds het zinken van de Amoco Milford Haven in 1991.

'Als de Costa Concordia verder zinkt en de brandstof in het water lekt, zijn we jaren en miljarden euro's kwijt voor we dat hebben opgeruimd', zegt Luigi Alcaro, hoofd van maritieme noodgevallen van de Italiaanse overheid tegen persbureau Reuters. Volgens Corrado Clini, de Italiaanse minister van Milieu, is de brandstof in het schip zeer giftig voor de flora en fauna rond de kust.

Het gebied staat bekend om zijn zeer heldere water, divers zeeleven en koralen. De zee rond Giglio is een populaire plek om te duiken. Rond het archipel leven meer dan 700 planten- en diersoorten, waaronder schildpadden, dolfijnen en zeehonden.

Toerisme is de belangrijkste bron van inkomsten voor Giglio. Bewoners zijn bang voor de verwoestende impact van de olie. 'Als er een enorme olievlek ontstaat, kunnen we net zo goed alles sluiten, de sleutel weggooien en over 10 jaar terugkomen', aldus de eigenaar van een restaurant op het eiland, tegen Reuters. 'We maken ons de meeste zorgen over schade aan het milieu. Als de olie de kust vervuilt, zijn we geruïneerd.'

Het Nederlandse bergingsbedrijf Smit is nog niet begonnen met het pompen van olie uit de Costa Concordia. De onderneming wacht op goedkeuring van de Italiaanse autoriteiten om de voorbereidende werkzaamheden voor het oliepompen te beginnen. Vanwege vermeende instabiliteit van het cruiseschip is de situatie nog niet stabiel verklaard.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden