Cossuta weg als leider communisten Italië
ROME (AFP, AP, Reuters) - De leider van de Italiaanse politieke partij Communistische Herstichting (CH), Armando Cossutta, is afgetreden. Hij deed dat omdat zijn partij tegen zijn wil dit weekeinde besloot tegen de miljoenennota van de linkse regering van premier Romano Prodi te stemmen.
Prodi, leider van de eerste Italiaanse linkse regering sinds de Tweede Wereldoorlog, is daardoor zijn meerderheid in het parlement kwijt. Weliswaar zou een deel van de rechtse oppositie bereid zijn voor de miljoenennota te stemmen, maar Prodi wil niet afhankelijk zijn van rechtse steun.
Armando Cossutta dolf op het congres van de CH het onderspit tegen partijsecretaris Fauto Bertinotti. De CH ontstond toen de oude communistische partij PCI zich omdoopte tot PDS en een gematigde linkse partij werd. Communisten van het oude stempel die die ommezwaai niet wilden volgen verenigden zich toen in de Communistische Herstichting. De PDS verwijderde zich met een tweede naamsverandering nog verder van haar omstreden verleden, heet nu DS en is de grootste partij binnen de coalitieregering van Prodi.
Cossutta lichtte op een persconferentie zijn aftreden toe. Op de vraag of hij nog iets zag in de CH zei hij: “Ik geloof dat deze partij een genetische mutatie heeft ondergaan. Dezelfde uitdrukking gebruikte ik toen de Italiaanse communistische partij PCI de Democratische Partij van Links werd (PDS).” Cossutta riep premier Prodi op te vechten voor de overleving van zijn regering, hoewel hij de meerderheid in de Kamer van afgevaardigden kwijt is. Wel heeft hij nog de absolute meerderheid in de senaat. Prodi maakte na een gesprek met president Scalfaro bekend dat hij morgenmiddag de nieuwe situatie zal voorleggen aan de Kamer van afgevaardigden.
Sinds Prodi twee jaar geleden premier werd, was zijn grootste prioriteit Italië deel te laten nemen aan de Europese Monetaire Unie. Als hij moet aftreden, dan zullen de twijfels over de vraag of Italië aan de voorwaarden voor deelname voldoet, groter worden. Centrum-linkse coalitiepartners dringen er bij Prodi op aan om steun te zoeken bij de centrum-rechtse UDR-partij van oudpresident Cossiga. Maar Prodi zei gisteren opnieuw niets te voelen voor “politieke gymnastiek”.
Politieke analisten verwachten bij een opstappen van Prodi geen vervroegde algemene verkiezingen. Volgens hen is het waarschijnlijker dat Scalfaro aan zal sturen op een nieuwe coalitie, mogelijk zelfs onder leiding van Prodi.
Als er wel nieuwe verkiezingen komen, dan moet dat snel gebeuren, omdat voor de campagne zestig dagen nodig zijn en verkiezingen worden vermeden in het laatste halfjaar van de presidentiële termijn, die voor Scalfaro in januari begint. De regering-Prodi is van alle 54 naoorlogse regeringen op twee na het langst aan de macht geweest.