Coryfeeën kritisch over Lagarde

IMF-topvrouw moet zich actiever mengen in Eurocrisis

CHRISTOPH SCHMIDT

Christine Lagarde, de topvrouw van het Internationaal Monetair Fonds (IMF), zou een prominentere rol moeten spelen bij het oplossen van de Europese schuldencrisis. Dat vinden de oud-topman van het IMF Johan Witteveen en voormalig Wereldbank-bestuurder Sweder van Wijnbergen.

"Ik zou haar graag wat actiever zien", zegt Witteveen (90), die van 1973 tot 1978 aan het hoofd stond van het IMF.

Het is Witteveen met name opgevallen dat Lagarde weliswaar de hele wereld rondreist, maar zich nog niet heeft laten zien in landen als Saoedi-Arabië, Koeweit en Katar. Die olielanden kunnen volgens Witteveen een hoofdrol spelen in de oplossing van de crisis in de eurozone, door via het IMF hun geldoverschotten ter beschikking te stellen.

Maar dat is hun simpelweg nooit gevraagd. "Ik heb er in ieder geval niets over gelezen", zegt Witteveen. "Terwijl ik wel denk dat die landen bereid zijn te helpen."

Lagarde, voormalig minister van financiën in Frankrijk, volgde vorig jaar haar landgenoot Dominique Strauss-Kahn op. Die moest weg wegens een seksschandaal. Dat zijn opvolger ook een Europeaan moest zijn, stond nauwelijks ter discussie.

De Amsterdamse hoogleraar Van Wijnbergen vindt dat Lagarde het 'beter doet dan ik had verwacht', maar: "Europa heeft een veel te grote zeggenschap bij het IMF. Ik vond het jammer dat Lagarde werd gekozen en niet die Mexicaanse tegenkandidaat, Agustín Carstens. Dat is echt een topfiguur. Hij had waarschijnlijk in Europa een beter beleid gevoerd dan Lagarde, met name op het gebied van schuldherstructurering."

Witteveen, die vóór zijn IMF-periode namens de VVD twee keer minister van financiën was, werd vorig jaar door Lagarde in Washington uitgenodigd om zijn reddingsplan voor de Europese schuldencrisis te bespreken. Daarbij helpen, behalve de oliestaten in het Midden-Oosten, ook overschotlanden als China en Brazilië de noodlijdende eurozone via het IMF weer op de been.

Volgens Witteveen reageerde Lagarde positief op dit plan, maar staan geopolitieke overwegingen uitvoering ervan in de weg: de donorlanden zullen in ruil voor hun steun meer zeggenschap eisen in het IMF, en daar voelen de Europeanen en vooral de Amerikanen niets voor. Ook speelt mee dat onder meer Frankrijk, Duitsland en Italië het als een blamage zullen beschouwen als Europa zijn toevlucht moet zoeken tot dergelijke IMF-steun.

DE VERDIEPING 1|2|3

Alle ballen op het IMF

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden