Corus opnieuw in verweer tegen aantijgingen Zembla

(Novum) - Corus is zondag opnieuw in verweer gekomen tegen de aantijgingen dat er een verband bestaat tussen kanker en de uitstoot van gevaarlijke stoffen door de hoogovens van het bedrijf. Het staalconcern doet dat op basis van hetzelfde rapport van de Stichting Natuur en Milieu dat actualiteitenprogramma Zembla gebruikt om het tegenovergestelde te bewijzen.

De verhoogde concentratie van chroom, tin, molybdeen en zink die de onderzoekers in de haren van Beverwijkse kinderen hebben aangetroffen, leidt volgens Corus niet tot een verhoogd gezondheidsrisico. Verder zou samenhang tussen kanker en de productieprocessen van het staalconcern niet kunnen worden aangetoond.

Corus verweerde zich zaterdag al met een rapport van de GGD Kennemerland. Daarin wordt geconcludeerd dat het aantal gevallen van kanker in de regio niet afwijkt van het landelijk gemiddelde. Zo zou de relatief hoge frequentie van longkanker in Beverwijk eerder aan het rookgedrag van de inwoners te wijten zijn dan aan de uitstoot van schadelijke stoffen door Corus.

Corus verklaarde bovendien binnen de gestelde milieuvergunning te opereren. Ook zou uit stelselmatig onderzoek door ArboNed blijken dat er geen aanleiding is om te veronderstellen dat sprake zou zijn van relatief meer kanker onder Corus-personeel.

De Stichting Natuur en Milieu meldde zaterdagochtend vooruitlopend op de Zembla-uitzending van zondagavond dat kinderen die opgroeien in de omgeving van de hoogovens van Corus vijf tot veertien keer hogere concentraties van het kankerverwekkende chroom in hun haar hebben. Ook stelt de GGD in de documentaire dat long- en huidkanker vaker voorkomen in de omgeving van het staalconcern bij IJmuiden. Een huisarts uit Wijk aan Zee zegt in het programma dat in zijn praktijk meer mensen aan kanker overlijden dan in de rest van Nederland.

Aanleiding voor de uitzending van Zembla zijn rechtszaken die Natuur en Milieu, de Milieufederatie Noord-Holland en de Dorpsraad van Wijk aan Zee bij de Raad van State voeren tegen de milieuvergunning van Corus.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden