Corsicaanse rebellen tonen clandestien hun spierballen

BASTIA (AFP, Reuter, AP) - De Corsicaanse opstandelingen hebben gisteren hun spierballen laten zien aan Frankrijk op een nachtelijke persconferentie in de maquis (het kreupelhout).

Met raketwerpers, automatische wapens en ander wapentuig kondigden gemaskerde leden van de Historische Vleugel van het FLNC (Canal Historique, Front de libération nationale de la Corse) een wapenstilstand met Frankrijk aan voor drie maanden. Dit deden ze na een reeks bomaanslagen, waarbij voor miljarden guldens materiële schade is veroorzaakt. De clandestiene persconferentie in aanwezigheid van 600 bewapende guerrillero's werd gegeven kort voor de komst van de Franse minister van binnenlandse zaken, Jean-Louis Debré op het eiland. Een woordvoerder van Canal Historique zei dat de wapenstilstand zal moeten leiden tot onderhandelingen die het eiland meer autonomie geven. Verslaggevers konden onder speciale escorte bij de bijeenkomst komen. Volgens een journalist die bekend is met de plaatstelijke situatie was dit het grootste machtsvertoon van de guerrillero's ooit vertoond.

Onder ongekend strenge veiligheidsmaatregelen kwam minister Debré aan op Corsica voor zijn tweedaagse bezoek. De minister zei dat hij niet van plan is met de separatisten te praten. Naar verluidt worden wel in het geheim onderhandelingen gevoerd. In de eerste elf dagen van dit jaar waren er 44 bomaanslagen. Afgelopen jaar ontploften er 602 bommen. Zeker 37 mensen kwamen om het leven.

Debré sprak met plaatselijke politieke leiders die hun bezorgdheid uitten over de verslechtering van de politieke en economische situatie op het eiland. Vooral de toenemende werkloosheid baart zorgen. De bomaanslagen zijn vooral gericht tegen Franse overheidsinstellingen. De Corsicanen zouden graag een speciaal belastingsysteem zien zoals dat ook in Franse koloniale gebieden als Polynesië bestaat.

Binnen de FLNC bestaan verschillende facties. Canal Historique stelt zich het meest extreem op. Daarnaast is er de gematigder Traditionele Vleugel en de groep Resistenza die de verantwoordelijkheid nam voor een reeks aanslagen. Bovendien is er nog het tamelijk onbekende Fronte Ribellu (Rebellenfront).

Canal Historique eist erkenning van het Corsicaanse volk, gebruik van de Corsicaanse taal op scholen, meer autonomie voor het Corsicaanse bestuur en de ontbinding van de twee regionale raden die onder de Franse regering vallen.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden