Corsicaanse nationalist bij aanslag gedood

Op Corsica is Jean Michel Rossi, de voormalige leider van de Corsicaanse nationalisten, gisteren bij een schietpartij om het leven gebracht. De aanslag is nog niet opgeëist. De moord volgt kort nadat Corsica een verregaande vorm van autonomie was beloofd.

Gewapende mannen openden in een bar het vuur op Rossi en zijn lijfwacht. De laatste werd gedood en een barman raakte gewond. De politie onderzoekt of de aanslag verband houdt met een bijeenkomst van de Corsicaanse onafhankelijkheidsbeweging FLNC dit weekend. Hierbij werd de verregaande onafhankelijkheid die de Franse regering Corsica beloofde, besproken. De meeste aanwezigen schaarden zich achter het akkoord tussen de Franse regering en de Corsicaanse volksvertegenwoordigers, maar een aantal radicale leden bleef vasthouden aan totale onafhankelijkheid.

Rossi, die in 1976 het FLNC (het Corsicaans Nationaal Bevrijdingsfront) oprichtte, keerde zich in 1998 tegen het gewapende verzet. In juni publiceerde hij een boek waarin hij zich openlijk distantieerde van zijn gewelddadige verleden. Hij uitte kritiek op de wijze waarop het FLNC nog steeds opereert. Tijdens besprekingen met Parijs over autonomie vroeg hij om een vreedzame oplossing.

Tot dit weekend leek het erop dat alle nationalisten zich zouden schikken in de voorwaarden die de Franse premier Jospin aan de autonomie stelde. Corsica zou tussen 2002 en 2004 onder andere wetgevende bevoegdheden krijgen als 'de burgervrede langdurig is bewaard'. Tweede voorwaarde is, dat de regering die dan aan de macht is, met het plan instemt.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden