Corsicaanse FLNC blaast overleg met Parijs op

AMSTERDAM - De Corsicaanse afscheidingsbeweging FLNC heeft gisteren de verantwoordelijkheid opgeëist voor de reeks bomaanslagen van het afgelopen weekeinde in Nice aan de Franse zuidkust en op het eiland zelf.

Van onze redactie buitenland

Een anonieme beller die zei te spreken namens het FLNC, het Corsicaans Nationaal Bevrijdingsfront, eiste de aanslagen op in een telefoontje naar een tv-station in de Corsicaanse hoofdstad Ajaccio. Naar zijn zeggen is de beweging verantwoordelijk voor de twee bommen die afgelopen zondag de ingangen van het kantoor van de belastingen en douane in Nice verwoestten. Zestien mensen raakten licht gewond.

Ook de aanslag op een opslagloods bij de luchthaven van Corsica's tweede stad Bastia, zondagavond laat, zou het werk zijn van het bevrijdingsfront. Een tweede bomaanslag in Noord-Corsica op een vakantiehuisje van een Fransman van het vasteland is voor zover bekend nog niet opgeëist.

De Franse minister van binnenlandse zaken Nicolas Sarkozy veroordeelde de aanslagen en zei dat de plegers zullen worden opgespoord en bestraft. Volgens hem zijn de aanslagen het werk van ,,een bijzonder gewelddadige en onverantwoordelijke minderheid''.

De FLNC is een van de oudste separatistische groeperingen op het door Frankrijk bestuurde eiland. De beweging lanceerde midden jaren zeventig een bommencampagne om het streven naar afscheiding van Parijs te onderstrepen. Doelwit waren veelal overheidsgebouwen die 's nachts werd bestookt. De aanslagen hebben sinds 1975 aan 150 mensen het leven gekost.

Kort na de explosies in Nice werd de Corsicaanse connectie al duidelijk. In een naburige straat werd een auto gevonden, volgepakt met flessen benzine en ontstekers. De wagen had valse nummerplaten en was gestolen op Corsica.

Na een relatief rustige periode lijken de Corsicaanse nationalisten sinds begin deze maand de wapens weer te hebben opgenomen. Daar is een aanleiding voor. Op 4 juli werd een van hun voormannen, de bekende separatist Yvan Colonna, na een vlucht van vijf jaar door de Franse politie gearresteerd. De 'meest gezochte man van Frankrijk' wordt verdacht van de geruchtmakende moord op de Franse prefect Claude Erignac in 1998. Een week geleden werden acht van zijn handlangers veroordeeld tot lange gevangenisstraffen. Na hun veroordeling zei een factie van het FLNC, dat zij zou breken met een al zeven maanden durend staakt-het-vuren.

De frustratie van de nationalisten -zo'n 20 procent van de 260000 Corsicanen- kwam op 6 juli tot uiting bij het referendum over bestuurlijke vernieuwing op Corsica. Dat was een poging van Parijs de nationalisten te paaien, maar het voorstel werd toch door een nipte meerderheid van de eilandbewoners afgewezen.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden