Corsica drukt zwaar op Jospin

De Franse premier Jospin heft de handen wanhopig ten hemel en vraagt de tv-verslaggever: ,,Denk je nou echt dat ik er wat aan heb de prefect te vragen politiemannen een strooien hut in de fik te laten steken?''

Dick Bosscher

Jospin zit enorm in de maag met het schandaal dat zich op het eiland Corsica heeft voltrokken. De oppositie ruikt bloed en bezint zich op een geschikte tactiek om met een motie van wantrouwen tegen de regering te komen. Want, zoals voorman Jean-Louis Debré van de gaullistische partij zei: ,,Het voorval toont aan dat de regering incompetent is. Of ze liegen en dat is veel erger.''

Langzaamaan vallen de puzzelstukjes op hun plaats. Gisteren bekende Bernard Bonnet, de prefect van Corsica, dat hij betrokken was bij de brandstichting op 20 april in een restaurant op het strand van Ajaccio. Bonnet en zijn gewezen adjunct Pardini gaven de opdracht aan vijf Corsicaanse gendarmes.

De eer van Bonnet was na die bekentenis al niet meer te redden. Meteen na zijn arrestatie werd hij ontslagen; zijn opvolger is al benoemd. Premier Jospin heeft ook de speciale terreur-eenheid, bedoeld om de rust op Corsica te herstellen, ontbonden. Alleen het antwoord op het klemmende 'waarom' van de brandstichting ontbreekt nog.

Als het voorval zich had voorgedaan in tijden van economische en politieke voorspoed, had Jospin er niet zo de handen aan vol gehad. Maar de socialistische leider, die toch al alle zeilen moet bijzetten om de oorlog in Kosovo in voor Frankrijk gunstige banen te leiden, staat er helemaal niet zo sterk voor. Twee jaar na zijn aantreden wordt Jospin geconfronteerd met stevige debatten over onder meer de rijksbegroting en de revitalisatie van het zieltogende pensioensysteem.

Wat dat laatste betreft: een verhoging van de pensioengerechtigde leeftijd van 60 naar 62 of 63 jaar is bijna onontkoombaar om het systeem in stand te houden - niet bepaald een populaire maatregel.

Daarnaast zullen er waarschijnlijk private pensioenfondsen worden geïntroduceerd, een stap die zelfs de vorige - rechtse - regering te ver ging. Jospin botst hierover met zijn communistische en Groene coalitiepartners. Die zijn trouwens ook al niet te spreken over de in hun ogen veel te enthousiaste Franse deelname aan de oorlog tegen Joegoslavië.

Daar komt bij dat de Franse economie hapert en het bedrijfsleven is er als de kippen bij om dat de socialisten in de schoenen te schuiven. Ten onrechte, overigens, want de Franse export heeft vooral klappen opgelopen door de Aziatische crisis. Frankrijk had voor 1999 een economische groei van 2,7 procent ingecalculeerd, maar heeft die prognose moeten verlagen naar 2,2 procent. Dat is een vol procent minder dan het eindresultaat van vorig jaar. En alle inspanningen om de werkgelegenheid op te porren ten spijt, kijkt Frankrijk nog altijd aan tegen een forse 11,5 procent werkloosheid.

En dan is er nog het altijd lastige Franse spoorwegpersoneel. Deze week werd er enkele keren gestaakt om kracht bij te zetten aan de eis dat het personeel meer invloed krijgt op plannen om de werkweek van 39 uur naar 35 uur terug te brengen.

Hoewel de reductie niet gepaard gaat met een salarisverlaging, zijn de bonden tegen omdat zij een verslechtering van de werkomstandigheden en ontslagen vrezen. De vakbond dreigt met een nationale, totale staking voor volgende week.

Het zijn al met al omstandigheden die het niet goed doen bij consumenten en bedrijven. In enquêtes geven beide groepen aan, dat hun vertrouwen in de Franse economie is afgenomen. Juist op dat vertrouwen is de regering-Jospin gebouwd.

Temidden van al dit ongemak doet zich dus ook nog eens het schandaal op Corsica voor. Jospin zal er nog een hele kluif aan hebben het vertrouwen terug te winnen.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden