Corruptiezaak L'Oréal raakt president Sarkozy

(AFP) Beeld
(AFP)

In Frankrijk begint een aanklager een onderzoek naar mogelijke geldschenkingen aan president Nicolas Sarkozy. Hij zou in het verleden van de rijkste vrouw van Frankrijk, Liliane Bettencourt, geld hebben gekregen voor zijn verkiezingscampagne.

Marijn Kruk

Liliane Bettencourt zal zich voortaan nog eens extra achter de oren krabben voordat ze iemand aanneemt. Eerst was het haar huismeester die stiekem opnames maakte van gesprekken die de steenrijke erfgename van het l’Oréal-concern voerde met haar vermogensbeheerder. Nu is het haar accountant die een boekje open doet over wat er zich afspeelde achter de voordeur van het imposante huis in Neuilly-sur-Seine, even ten westen van Parijs.

Wie zich óók achter de oren zal krabben is de Franse president Nicolas Sarkozy. De opnames van de huismeester brachten onlangs de wel heel innige banden tussen Bettencourt en Eric Woerth (minister van arbeid én penningmeester van de regerende UMP) aan het licht. De getuigenis van de accountant is een directe beschuldiging aan het adres van de president zelf. Daarmee riskeert de affaire Bettencourt-Woerth de affaire Bettencourt-Woerth-Sarkozy te worden en dus une affaire d’ütat.

De zaak kwam gisteren aan het rollen toen de internetkrant Mediapart een interview publiceerde met Claire Thibout, tussen 1995 en 2008 de huisaccountant van de Bettencourts. In die hoedanigheid had ze inzicht in alle financiële transacties van Liliane en haar man André (1919-2007). In het interview stelt ze hoe het echtpaar de campagnekas van uiteenlopende rechtse politici spekte. Die van Nicolas Sarkozy bijvoorbeeld.

In zijn tijd als burgemeester van de miljonairsgemeente Neuilly was de huidige president reeds een vaste gast in de eetsalon van de Bettencourts. Volgens Thibout bleef het niet bij eten alleen. Bij het naar buiten gaan kreeg Sarkozy van tijd tot tijd een enveloppe met bankbiljetten toegestopt. „Iedereen in huis wist dat Sarkozy ook langskwam voor geld. Op de dag dat hij – of een van de anderen – langskwam, vroeg men mij vlak voor de maaltijd een stevige bruine enveloppe te komen brengen, waarmee hij dan vertrok.”

Volgens de accountant ging het doorgaans om bedragen van 50.000 euro, maar die konden gemakkelijk tot 200.000 euro oplopen. Een bankmedewerker adviseerde Thibout het geld niet bij één, maar bij verschillende agentschappen op te nemen om zo niet de aandacht te wekken van Tracfin, de overheidsdienst die waakt over verdachte transacties.

Het maximale bedrag dat een politicus in Frankrijk aan giften mag ontvangen is 4.500 euro, voor een partij geldt een limiet van 7.500 euro.

Volgens Thibout gingen de illegale giften door toen Sarkozy in 2007 campagne voerde voor het presidentschap. Ze schetst in detail hoe Patrice de Maistre, vermogensbeheerder van de Bettencourts, haar vroeg 150.000 euro op te nemen, preciserend dat het om een bijdrage aan de campagne van Sarkozy ging. Thibout kon zelf niet meer dan 50.000 euro opnemen. Dit bedrag werd door De Maistre met 100.000 euro, afkomstig van een Zwitserse rekening, aangevuld. Vervolgens ging hij dineren Woerth om hem bij die gelegenheid de 150.000 euro ’op discrete wijze’ te overhandigen.

Thibout kan geen harde bewijzen van de transacties op tafel leggen aangezien ze alle door haar ondertekende transacties bij haar ontslag heeft ingeleverd bij Bettencourt. Bovendien staan die allemaal op naam van Bettencourt en niet naam van de betrokken politici.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden