Corruptienota Brinkman 'doodgezwegen'

(Novum) - De nota van PVV-Kamerlid Hero Brinkman over vriendjespolitiek en corruptie op de Nederlandse Antillen is niet besproken tijdens het Koninkrijksoverleg dat vrijdag werd afgesloten. "De Antilliaanse delegatieleden hebben besloten mij dood te zwijgen', stelde Brinkman na afloop van het overleg.

Brinkman, die een parlementair onderzoek wil naar de omvang van de veronderstelde corruptie in de overzeese gebiedsdelen, kwam vorige week met de nota 'De Antillen... Maffia binnen het Koninkrijk?'. Hierin heeft de oud-politieman alle krantenartikelen over corruptie in de Nederlandstalige Antilliaanse kranten uit de afgelopen vier jaar op een rijtje laten zetten.

Brinkman zette eerder de verhoudingen in het Koninkrijk op scherp door te stellen dat Nederland zo snel mogelijk af moet van het 'corrupte boevennest' dat de Antillen zou zijn. Hij stelde voor de eilanden te koop te zetten op Marktplaats. Deze uitspraken zorgden ervoor dat het vorige overleg op de Antillen in januari werd afgeblazen. Deze hele week vond alsnog een ronde van het zogeheten Parlementair Overleg Koninkrijksrelaties (POK) plaats in de Tweede Kamer.

Naar aanleiding van de woorden van Brinkman zijn deze week 'harde woorden' gevallen, zei delegatieleider Willibrord van Beek (VVD) tijdens een afsluitende persconferentie. Er is een 'openhartig debat' gevoerd. "De heer Brinkman heeft zijn eigen nota toegelicht en daarbij de zaken scherp neergezet. Hij heeft ook scherp antwoord gekregen."

Brinkman spreekt dit tegen. Hij omschrijft het overleg als 'erg teleurstellend'. "Het resultaat is erg mager." Zo werd hij naar eigen zeggen doodgezwegen door zijn Antilliaanse collega's. "Wanneer ik het woord voerde, stonden zelfs enkelen op en liepen weg." Zijn voorstel om over vriendjespolitiek te spreken, liep daarom vast.

De delegatieleider van de Nederlandse Antillen Pedro Atacho zei hierover tijdens de persconferentie dat hij 'niet te veel aandacht heeft willen geven' aan de opmerkingen van Brinkman. "Brinkman heeft in Nederland het recht om te zeggen wat hij wil. Bij ons zijn er grenzen aan het toelaatbare, anders ga je over op losbandigheid." Hij raadde Brinkman aan om met zijn onderzoek naar het Openbaar Ministerie te gaan. "Als hij een zaak heeft, moet hij aangifte doen."

Deze oproep doet Brinkman af als onzinnig. "Het gaat juist om zaken als vriendjespolitiek en good governance. Dat is een rijksaangelegenheid, het OM gaat daar niet over." Naar aanleiding van zijn onderzoek zegt de PVV'er een 'gigantische hausse' aan nieuwe meldingen van corruptie te hebben gekregen. "Daar zitten miljoenenzaken bij".

Hoewel zijn nota geen weerklank vond bij het POK, wordt er na het zomerreces in de Tweede Kamer wel over zijn onderzoek gesproken. Dan zal Brinkman opnieuw oproepen tot een parlementair onderzoek. Vooralsnog is daar geen meerderheid voor te vinden.

Het volgende POK vindt over een halfjaar plaats op Aruba. Dan wordt verder gesproken over zaken als good governance, rechtshandhaving en de staatkundige hervorming.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden