Corruptie-onderzoek na omvallen Koreaans bedrijf

SEOUL (Bloomberg) - De Zuid-Koreaanse president Kim Young Sam heeft een onderzoek gelast naar mogelijke corruptie voorafgaand aan het faillissement van staalbedrijf Hanbo.

Er circuleren ook geruchten, dat de staf van de president banken onder druk heeft gezet om Hanbo krediet te verstrekken zonder daarvoor zekerheden te vragen.

Gisteren viel er voor het eerst sinds weken weinig te melden over stakingen en demonstraties. Maar een reeks van ongunstige berichten versterkten het idee van een economische terugslag in Zuid-Korea. Behalve het corruptie-onderzoek was er de mededeling van het Samsung-concern dat het de import tijdelijk beperkt. En Hyundai, 's lands grootste autoproducent, moet een deel van de loonbetaling even uitstellen in verband met een tijdelijk liquiditeitsprobleem.

Het gebrek aan direct beschikbaar kasgeld is volgens de Hyundai-directie een regelrecht gevolg van de recente stakingen. De productie bij Hyundai lag drie weken stil waardoor ook de inkomstenstroom uit verkopen opdroogde. Volgens eigen zeggen heeft Hyundai een schade geleden van omgerekend 1,3 miljard gulden. Een tweede reden waardoor de geldstroom opdroogde was het faillissement van het staalbedrijf Hanbo, vorige week. De banken waren in het algemeen zeer terughoudend in het verstrekken van kredieten. Zo niet bij Hanbo en dat heeft vragen opgeroepen in Korea. Korea First Bank en drie andere banken leenden aan Hanbo zes miljard gulden. Volgens een Koreaanse financiële analist is het erg onwaarschijnlijk dat de vier banken dat op eigen initiatief deden. Ofwel: hoge bankfunctionarissen zijn door Hanbo omgekocht of kringen rond de president waren er bij betrokken. Kim Sam Young ontkent dat laatste ten stelligste. Hij heeft minister president Lee Soo Sung gevraagd de zaak grondig te onderzoeken teneinde elke verdenking weg te nemen.

Overigens had de oprichter en topman van Hanbo, Cung Tae Soo goede relaties met de vorige regering. Daarin ging hij duidelijk te ver. Twee keer, in 1991 en '95 heeft hij korte tijd gevangen gezeten wegens poging tot omkoping. De omvangrijke leningen aan Hanbo waren bestemd voor de uitbreiding van een hoogovenscomplex, dat het op vier na grootste ter wereld moet worden. De banken zullen er waarschijnlijk miljarden bij inschieten. Dat bleef niet zonder gevolgen voor hun koersen op de beurs van Seoul. De aandelen van de Korea First Bank verloren in een paar dagen zelfs 20 procent van hun waarde.

Het besluit van Samsung om de invoer tijdelijk te beperken, is een reactie op het grote tekort op de handelsbalans van het land. Samsung is het grootste industriële concern van Zuid-Korea en is verantwoordelijk voor 8 procent van alle importen van het land. Daewoo, een van de andere grote concerns, kondigde vorige week al aan dat het gedurende heel 1997 geen consumptiegoederen zal invoeren. De Ssangyong groep, het zesde concern van Zuid-Korea, doet hetzelfde. De grote Koreaanse ondernemingen ziten behalve in de industrie, ook in winkelbedrijven en warenhuizen. Vandaar hun bemoeienis met consumptiegoederen.

De directie van Samsung zegt dit jaar te streven naar een omzet van 180 miljard gulden, dat is 13 procent meer dan in 1996. In dat jaar groeide de omzet echter met 15 procent.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden