Corruptie kleeft Schotte niet aan

VERKIEZINGEN | Curaçao | De rechter gaf ex-premier Gerrit Schotte 3,5 jaar cel voor corruptie, maar in volkswijk Parera lopen ze nog met hem weg. Wat is zijn geheim?

De oude vrouw schuifelt met volle boodschappentassen door het steile straatje naar boven, en hapt in de schaduw van een indjuboom naar adem. Gerrit Schotte versnelt zijn pas. Hij neemt een tas over, geeft Imelda Guanipa een hug, krijgt van haar een schaterlach terug, en de twee lopen gearmd naar haar huisje.

Schotte helpt haar op een stoel, en daar vertelt Guanipa dat ze al veertig jaar in Parera woont, maar het nog nooit zo moeilijk heeft gehad. "De airconditioning is stuk", zegt ze, "en ik heb maar 862 gulden per maand (342 euro). Hoe moet ik leven in deze hitte?" Het is nog geen elf uur, maar al 34 graden Celsius.

Schotte heeft antwoord. Dat de pensioenen te laag zijn en de elektriciteitstarieven te hoog. Zijn partij MFK wil in een nieuwe regering verbrandingsovens aanschaffen zodat het afval van Curaçao niet langer gestort wordt, maar als energiebron gebruikt. Dat zal de stroom goedkoper maken, net als de windmolens die Schotte op het noordelijke deel van het eiland heeft neergezet.

Guanipa krijgt nog een kus en een rekbaar polsbandje met MFK erop. Schotte trekt verder. Zijn blauwe Italiaanse pak waarin hij in maart voor de rechtbank verscheen, heeft hij thuisgelaten. De zonnebril ook. Hier is hij in spijkerbroek en witte polo één van hen, en daarbij is het goed de mensen recht in de ogen te kijken. Hij slentert met een flesje water in zijn hand van huis tot huis, doet zelf de hekjes open. Altijd is er een grapje gevolgd door een omhelzing, en Schotte vraagt dan hoe het gaat. Dan hoort hij vaak praktische problemen, die een campagnemedewerker direct noteert. Schotte zorgt dat het goedkomt, is de boodschap.

Hoe scherp is het contrast met de Schotte uit het vonnis van de rechtbank van 11 maart. Daarin schrijft de rechter dat hij door zijn handelen het vertrouwen van burgers ernstig heeft geschaad. Zijn persoonlijk belang stond voorop toen hij zich voor 1 miljoen dollar liet omkopen door de Siciliaanse gokbaas Francesco Corallo, in ruil voor vergaande politieke invloed via Schottes MFK. Corallo had zelfs een stem bij de benoeming van ministers.

Schotte kreeg drie jaar cel en mag zich vijf jaar lang niet met de politiek bemoeien om, aldus de rechter, 'de democratie van het eiland te beschermen'. Maar het door Schotte ingestelde hoger beroep heeft een schorsende werking, en daar loopt hij dan, campagne voerend, van erf tot erf.

Op dat vonnis wil hij niet terugkomen. Zijn kiezers willen er ook niets van weten. In Parera valt die zaak wel mee, of is het vonnis een samenzwering vanuit Nederland georganiseerd. Schotte is goed voor de buurt, zeggen de bewoners, en voor hen persoonlijk. Daar gaat het om.

Achter wat autowrakken doet hij weer een poortje open dat naar de gepensioneerde Mary Birgenia leidt. Ze woont met dertien gezinsleden in een huisje van nog geen veertig vierkante meter. Net als 8000 andere huishoudens is ze wegens een betalingsachterstand afgesloten van water. Schottes campagnemedewerker schrijft mee. "En dan stellen ze dat ík het waterbedrijf aan de rand van faillissement heb gebracht", zegt Schotte, verwijzend naar de kritiek dat onder zijn bewind miljoenen dollars bij dit staatsbedrijf zijn verdampt. Niemand weet waar ze zijn gebleven. "Maar het waterbedrijf laat juist deze mensen failliet gaan, door 16 gulden per kuub te vragen terwijl water maar 3,27 gulden kost." Birgenia heeft ook nog een dak dat lekt. Dat komt volgens Schotte doordat de overheid geld dat voor sociale woningbouw was gereserveerd, pas onlangs heeft overgemaakt.

Daar is Schotte een meester in, de koppeling van persoonlijke problemen van burgers aan falend beleid van een overheid waarvan hij géén deel uitmaakt. Als hij het land weer kan leiden, worden al die individuele problemen opgelost. Zes maanden loopt hij nu door dit soort wijken met deze boodschap. Soms zes uur per dag, klagen zijn medewerkers. En al heeft Parera tijdens Schottes bewind met geld van het Europees Sociaal Fonds verharde wegen gekregen, Schotte doet voorkomen of hij de straatjes hier persoonlijk heeft beklinkerd.

Wat is nu het geheim van de veroordeelde ex-premier die zo voorloopt in de peilingen voor de parlementsverkiezingen van vrijdag? Ongetwijfeld speelt zijn charme een rol. Met bravoure komt hij ongevraagd de huisjes binnenlopen en legt een hand op de schouder. Schotte oogt warm en betrokken, is lijfelijk, humoristisch, en komt betrokken over bij mensen die door het bestaansminimum zijn gezakt. Ze krijgen het gevoel dat hij persoonlijk over hen waakt. De politieke thema's doen er minder toe, als hun persoonlijke omstandigheden maar verbeteren. Zijn campagne is ook zo ingericht. Hij gaat maandenlang huis aan huis in de slechte wijken. Maar maakt daar wel weer opnames van die hij via sociale media verspreidt. Zo verkoopt hij aan een groot publiek dat hij authentiek is.

Schotte straalt ook moderniteit en positivisme uit. Wil vooruit. Curaçao kan het zelf, vooral zónder Nederland, met slimme oplossingen als zonne- en windenergie, een elektronisch loket voor de overheid dat een einde moet maken aan de bureaucratie, en die moderne afvalverbrandingsoven. Daardoor dalen de kosten voor levensonderhoud. Maar hij zegt er niet bij dat hij persoonlijk fors in deze sectoren heeft geïnvesteerd.

Vertrouw niet op de overheid, maar op Schotte zelf. Vooral in de wijken die achterop zijn geraakt, slaat die boodschap aan. Schottes zegetocht zit er bijna op als hij door een dame een woninkje wordt ingesleurd. De diepkatholieke dame heeft een enorm portret van Jezus in haar kamertje hangen, en wat prijkt daar in de hoek van de lijst? Een verkiezingsfoto van 'verlosser Schotte'.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2019 de Persgroep Nederland B.V. - alle rechten voorbehouden