Corruptie blijft Bonaire achtervolgen

Een politieke partij op Bonaire zou door omkoping aan de macht zijn gekomen. Staatssecretaris Bijleveld eist een onderzoek.

500.000 Antilliaanse gulden oftewel circa 190.000 euro: voor dat bedrag zou de macht op Bonaire te koop zijn. Het eiland is in de greep van veronderstelde corruptie en omkoping binnen het openbaar bestuur. Hoewel dat niet nieuw is voor Bonaire, zijn de beschuldigingen pikant: politicus Anthony Nicolaas zou in ruil voor geld, een machtswisseling op het eiland hebben veroorzaakt.

Nicolaas was voorheen gedeputeerde namens de UPB, de enige regeringspartij op Bonaire. Vorig jaar mei keerde hij de UPB onverwacht de rug toe, om als onafhankelijk raadslid de enige oppositiepartij ADB te steunen. Daardoor verloor de UPB haar krappe meerderheid in de eilandraad en kwam de ADB aan de macht.

Geruchten dat Nicolaas betaald zou zijn voor zijn overstap, kon hij destijds gemakkelijk de kop indrukken. Dat wordt nu lastiger. Het Antilliaans Dagblad legde deze week de hand op een ’verlanglijstje’ waarmee hij in oktober 2008 in het geheim zou hebben onderhandeld met de politiek leider van de ADB, Jopie Abraham. Nicolaas vraagt om een bedrag gelijk aan vier jaarsalarissen (190.000 euro) en overheidsbanen voor ’cruciale vertrouwenspersonen’, in ruil voor politieke steun.

Abraham en Nicolaas ontkennen dat er met dit lijstje in de hand is onderhandeld. Volgens Nicolaas probeert de UPB hem zwart te maken. Tegen een lokaal radiostation zei hij gisteren „me niet te kunnen herinneren dat ik aan een dergelijk document heb gewerkt”. Een voormalig medewerker heeft dat wel helder voor de geest. Hij vertelt vandaag in het Antilliaans Dagblad over de onderhandelingen tussen Abraham en Nicolaas, in een afgelegen Argentijns restaurant op Curaçao.

Of Anthony Nicolaas is betaald om het bestuur te laten vallen, is niet bewezen. Staatssecretaris Bijleveld (koninkrijksrelaties) heeft gouverneur Frits Goedgedrag van de Nederlandse Antillen gevraagd dit uit te zoeken. Via haar woordvoerder laat Bijleveld weten ’geschrokken’ te zijn van de nieuwste beschuldigingen. De staatssecretaris gaat ervan uit „dat het Openbaar Ministerie op de Nederlandse Antillen dit oppakt.”

Voor Nederland had de draai van Nicolaas vervelende gevolgen. Het nieuwe bestuur ziet de staatkundige toekomst van Bonaire, zoals al was vastgelegd, niet zitten. Het eiland moet straks een soort gemeente van Nederland worden, net als Saba en Sint-Eustatius. De ADB vreest te veel invloed van Nederland. Over twee maanden kunnen de 14.000 eilandbewoners zich in een referendum uitspreken over de staatkundige toekomst. Tot dan weigert de ADB met Nederland verder samen te werken.

Bijleveld is daar woedend over. Ze heeft eind vorige maand de geldkraan naar Bonaire helemaal dichtgedraaid. Nederland trekt voorlopig geen geld uit voor de renovatie van het ziekenhuis, schoolgebouwen, de landingsbaan en het politiebureau.

GroenLinks en de PvdA in de Tweede Kamer vinden het tijd voor een onafhankelijk onderzoek naar mogelijke misstanden binnen het eilandbestuur. Verhalen over corruptie op Bonaire zijn hardnekkig. Meest aansprekend is een zwartboek over voormalig bestuurspartij UPB dat een groep bezorgde bewoners eind 2007 publiceerde. Conclusie: de partij maakte zich veelvuldig schuldig aan nepotisme en omkoping. Het strafrechtelijk onderzoek is gaande.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden